latinica  ћирилица
04/09/2017 |  11:10 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Нобеловци описали крај свијета

Неки од најпаметнијих људи описали су шта сматрају највећим пријетњама за човјечанство.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Анкета спроведена над 50 добитника Нобелове награде из области хемије, физике, психолодије, медицине и економије дала је десет заједничких предвиђања о крају људске врсте.

Трећина њих вјерује да ће пренасељеност уништити живот какав познајемо. Осамнаест лауреата као највећи разлог наводи уништавање животне средине углавном изазвано климатским промјенама.

- Климатске промјене и недостатак хране и пијаће воде су озбиљни проблеми са којима се човјечанство суочава. Наука је потребна за рјешавање ових проблема, али и едукацију јавности како би се и на политичком нивоу дјеловало - наводе они.

Као друга потенцијална пријетња наводи се нуклеарни рат (23 одсто, односно, 12 лауреата је тог мишљења). Вјерује се да ће Јужна Кореја испалити шесту ракету. Повећане тензије између ове државе и међународне заједнице могу бити одговорне за избијање нуклеарног рата.

Као трећа пријетња човјечанству наводе се инфективне болести и отпорнонст на лијекове. Овог мишљења су четири лауреата.

Према Свјетској здравственој организацији, отпорност на антибиотике је један од највећих пријетњи по глобално здравље и безбједност хране.

Исти број особа мишљења је да ће себичност и неискреност бити погубне по људе. На петом мјесту су необразовани лидери, тероризам се нашао тек на шестом мјесту, по мишљењу научника. На седмом мјесту су незнање и изобличавање истине, заатим вјештачка интелигенција, а онда неједнакост.

Страх од нове заразне дроге која би могла да уништи друштво десета је пријетња и тог мишљења је један лауреат.

Такође, 40 одсто њих вјерује да је популизам и политичка поларизација пријетња за научни напредак.

- Људска врста има успјеха у прављењу свијета бољим мјестом. Били бисмо осигурани када би људи настањивали више планета и наука очигледно има велику улогу у томе - изјавио је један од испитаних научника.

Извор: Б92