latinica  ћирилица
05/09/2017 |  15:37 | Аутор: РТРС

Никада не бисте претпоставили шта ствара жељу за поврћем

Нова студија показала је да је жеља за поврћем повезана са дојењем. Истраживачи из Центра за хемијска чула Монел у Филаделфији су утврдили да бебе током дојења осећају укус поврћа кроз млеко.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Када дијете дође у контакт са чвршћом храном, укуси више врста поврћа буду јаки за њих. Међутим, ако су храњени мајчиним млеком, шок ће бити мањи по њихово чуло укуса.

"Свако чулно искуство бебе је јединствено, али доживљај укуса њихове прве хране зависи од тога шта њихова мама једе", објашњава вођа студије и биопсихолог Џули Менела.

Када трудна жена једе поврће, то утиче на плодову воду, а затим и на њено млијеко, што помаже беби да се навикне на тај укус.

Истраживачи су захтејвали од 97 жена да пију сок од цвекле, шаргарепе или целера, а затим су пратили навике њихове деце у одрастању.

Испитанице су подијељене у пет група: три групе жена пиле су мјесец дана пола шоље сока прије дојења, али је свака група почињала у различито вријеме – једна група када је беба имала двије недјеље, друга група када је имала шест, а трећа десет.

Четврта група испитаница сок је пила три мјесеца двије недјеље након порођаја, док је пета била контролна група која овај сок није конзумирала.

Када су бебе почеле да једу чврсту храну у осмом мјесецу, понуђене су им житарице, житарице са укусом шаргарепе и укусом броколија.

Вријеме такође игра битну улогу, пише Independent. Бебе чије су мајке најраније почеле да пију сок од поврћа јеле су брже и више житарица са укусом шаргарепе.

Извор: Б92