latinica  ћирилица
06/09/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Слушајте своје тијело- пијте воду када осјетите жеђ

Треба пити пуно воде у току дана, али понекад и гријешимо трудећи се да попијемо довољно.

Није увијек изводљиво попити у једном дану количину воде коју стручњаци препоручују. Раније је савјетовано да се у току дана попије осам чаша воде, али недавно спроведено истраживање показало је да би било боље да током дана попијемо 15 чаша воде.

Како би пратили препоручене дозе, људи понекад просто узимају што веће гутљаје иако заправо и не осјећају жеђ, али љекари упозоравају да то није баш најсрећније рјешење.

Иако нам је вода неопходна за здравље коже, имуни систем, и уопште ниво енергије, наливање великим количинама воде је бесмислено, а понекад и опасно, преноси Дејли мејл.

Жеђ је контролисана нивоом натријума у тијелу, који може јако да скочи током интензивног тренинга, на примјер. Ако воду пијете великим гутљајима, чешће ћете ићи у тоалет да празните бешику, што у екстремним случајевима може да изазове и проблеме са срцем и бубрезима.

Најбољи начин да одредите колико ћете воде попити је да слушате своје тијело.

- Кад нам треба више воде, наше тијело је регистровало да имамо превише соли - каже др Стефани Лонг.

Мали гутљаји сасвим су довољни за хидратацију организма, а, наравно, постоји и веза између мозга и тијела која нам "каже" кад је доста, подсјећа др Лонг.

Кад осјећамо потребу за великим количинама воде и кад нам је природно да је пијемо у великим гутљајима, као послије вјежбања, на примјер, и то је сасвим у реду, ако се зауставимо чим утолимо жеђ, савјетује др Лонг.

Важно је да воду пијемо полако и са уживањем, јер ако попијете превише воде за јако кратко вријеме, постоји опасност да се успут нагутате и ваздуха, што може да изазове проблеме са срцем, бубрезима и варењем.

Извор: Мондо