latinica  ћирилица
06/09/2017 |  08:33 | Аутор: РТРС

Здравље цријева утиче на анксиозност?

Научници су већ доказали да постоји веза између здравља органа за варење и менталног здравља. Ранија истраживања показала су да пробиотици могу смањити стрес и побољшати ментално здравље, а сада и на повезаност анксиозности и микробиома цријева.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Они су, испитујући мишеве, открили да глодари који су одгајани у окружењу без бацила, због чега у цријевима нису имали бактерије, нити друге микроорганизме, имају другачији микроРНК, молекуле у префронталном кортексу и амигдали, областима мозга задуженим за осјећања анксиозности и депресију.

Открића су показала да су здрава цријева неопходна за правилно функционисање тих дијелова мозга, а истраживање стручњака АПЦ Микробиоме института на Универзитету у Корку, показало је да мишеви са оштећеним микробиомом у цријевима и они који га никад нису посједовали, пате од абнормалне анксиозности и депресије, као и да имају ослабљене друштвене и когнитивне функције.

Ипак, истраживачи истичу да је потребно још много студија, како би се ова открића примијенила на човјека, будући да још није откривен тачан механизам по ком бактерије утичу на микроРНК из мозга.

- Можда ће бити могуће мијењати микроРНК у мозгу, како би се лијечила психијатријска обољења - каже др Џерард Кларк, један од аутора студије.

Извор: Б92