latinica  ћирилица
07/09/2017 |  07:30 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Представнички дом ПС БиХ о изградњи Пељешког моста

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да расправља о Извјештају о активностима у вези са изградњом Пељешког моста.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

На дневном реду је и Извјештај о активностима на реализацији пројекта изградње моста преко ријеке Саве код Свилаја и прикључних граничних дионица ауто-пута на Коридору "Пет це".

Подносилац оба извјештаја је Министарство комуникација и транспорта БиХ на основу иницијативе посланика Демократског фронта Ханке Вајзовић да Савјет министара БиХ достави Представничком дому информацију о активностима у вези са изградњом Пељешког моста и дешавањима у вези са изградњом моста на Сави код Свилаја, а коју је прихватио Представнички дом на сједници 5. јула.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да ће се пред делегатима наћи Приједлог закључка о формирању Интерресорне радне групе за израду закона о испитивању поријекла имовине званичника у институцијама БиХ.

Предлагач је Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ, а предлаже се да Интерресорна радна група у року од шест мјесеци од ступања на снагу закључка припреми закон и, ако је потребно, измјене постојећих закона на нивоу БиХ у дијелу који се односи на борбу против корупције, те да своје приједлоге посредством овлашћеног предлагача упути у парламентарну процедуру.

У другом читању ће бити разматран Приједлог закона о парламентарном надзору којим се предвиђају побољшања управљања датим овлашћењима, јавним финансијама, те превентивне заштите од незаконитог дјеловања, злоупотребе положаја и овлашћења, материјалних и финансијских ресурса, прикупљања информација и чињеница о догађајима који се односе на рад институција и органа управе БиХ.

На дневном реду је у другом читању и Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ, а предлагач посланик Маја Гасал Вражалица као разлоге за његово усвајање наводи препоруке институције Омбудсмана за људска права БиХ која се односи на начин и услове коришћења годишњих одмора државних службеника и намјештеника у министарствима и другим органима управе БиХ, службама, тијелима и институцијама Савјета министара БиХ.

Пред посланицима ће се по скраћеном поступку у другом читању наћи и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, којим се усклађују надлежности Министарства правде са Законом о пружању бесплатне правне помоћи и Закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ.

На дневном реду сједнице су и годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину, годишњи извјештај из области пољопривреде за БиХ за 2016. годину, чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и извјештај Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција и активностима на заштити људских права и основних слобода миграната и тражилаца азила, са мишљењем Заједничке комисије за људска права.

Извор: СРНА