latinica  ћирилица
07/09/2017 |  08:10 | Аутор: РТРС

БИА "лови" џихадисте самотњаке

Све државе у региону појачале су опрез јер се Исламска држава у Сирији распала. Безбедносне службе "лове" екстремисте тзв. вукове самотњаке.

Како пишу "Вечерње новости", екстремиста И.Д. (35) из Београда, којије 2016. прешао у ислам, ухапшен је под сумњом да је спреман да изврши терористички напад у Србији. Он није директно повезан са Исламском државом, сазнају "Новости" из извора безбједносних служби.

Како се наводи, он је под лупу БИА и МУП-а дошао јер је путем друштвених мрежа покушавао да се прикључи особама чије дјеловање је безбједносним службама одавно сумњиво због тероризма. Код И.Д. је такође нађено много тога "занимљивог": скице и биљешке кад, како и гдје је најбоље организовати терористички напад како би било што више цивилних жртава, рецепти за различите експлозивне направе...

Извори "Новости" наводе да је реч о психички лабилној особи, изолованој од стране друштва, која је покушавала путем друштвених мрежа да се повеже с џихадистима.

Иако није директно повезан с ИД, његово привођење је класичан превентивни рад, наводе извори "Новости" и додају да је откривање оваквих случајева, такозваних вукова самотњака, итекако значајно јер управо такви изоловани борци у посљедње вријеме представљају већу опасност од већ познатих терориста.

Они често дјелују самостално и у већини земаља успијевају да се провуку испод радара безбједносних служби. "Новости" још наводе и да су све службе у региону појачале своју опрезност јер су након што је ИД почела да се распада у Сирији, џихадисти најавили повратак својих бораца на просторе с којих долазе. Зна се да се из Србије Исламској држави прикључило тридесетак особа, док их је из БиХ отишло преко сто.

Такође, као регрутни центар најчешће се помиње Косово, одакле је у борце ИД отишло неколико десетина људи, гдје су стекли имиџ "изузетнио сурових ратника".

Извор: Б92