latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:17 | Аутор: РТРС

Представнички дом - Уставноправна комисија и данас без кворума

Сједница Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ни данас није одржана због недостатка кворума.
Уставноправна комисија Представничког дома ПС БиХ, архив - Фото: СРНА
Уставноправна комисија Представничког дома ПС БиХ, архивФото: СРНА

На сједници су се појавили само предсједавајући Комисије Дамир Арнаут /СББ/ и чланови Шефик Џаферовић /СДА/ и Сенад Шепић /независни посланик/, тако да није било кворума за рад и због тога нису ни разматране измјене Изборног закона које предвиђају забрану кандидовања на изборима осуђеним ратним злочинцима ни измјене Кривичног закона које предвиђају забрану негирања геноцида.

Из парламента БиХ су саопштили да је за данас заказани наставак сједнице Уставноправне комисије Представничког дома одгођен због "објективних разлога".

Арнаут је рекао новинарима у Сарајеву да је три дана за редом покушао обезбиједити кворум за рад Комисије, али да то се није десило.

Он је додао да је ово био посљедњи покушај да се обезбиједи мишљење Комисије о законима како би они могли да буду разматрани на данашњој сједници Представничког дома.

Предлагач ових законских рјешења посланик СДП-а Денис Бећировић сматра да је блокада рада Комисије директна посљедица посјете предсједника Србије Александра Вучића БиХ који је, како каже, недавно изјавио да је "питање геноцида питање правне терминологије".

"То није правна терминологија, то је питање истине", мишљења је Бећировић.

Јучерашњи наставак сједнице Уставноправне комисије Представничког дома није одржан, такође, због недостатка кворума, односно неприсуства чланова Комисије из СДС-а, НДП-а, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

На сједницу су дошли предсједавајући Дамир Арнаут из СББ-а, Шефик Џаферовић из СДА и Жељко Комшић из Демократске фронте.

Сједница Уставноправне комисије прекинута је прекјуче јер су је напустили посланици Александра Пандуревић /СДС/ и Момчило Новаковић /НДП/ због неприсуства Борјане Кришто и Николе Ловриновића из ХДЗ-а, те Лазара Продановића из СНСД-а.

Пандуревићева је тада рекла Срни да су Новаковић и она напустили сједницу Комисије зато што је било очито да су неки жељели да искористе одсуство два члана ХДЗ-а БиХ и једног члана из СНСД-а и донесу одлуку да су у складу са Уставом и правним системом БиХ Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ које предвиђају забрану кандидовања на изборима осуђеним ратним злочинцима и Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ које предвиђају забрану негирање геноцида.

Извор: Срна