latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:11 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Нацрт закона о бањама

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о бањама, који сублимира сва ранија рјешења у сфери бањског туризма на начин да поједноставује формални поступак проглашења одређеног географског подручја бањом.
Сједница Владе Српске на Мраковици - Фото: СРНА
Сједница Владе Српске на МраковициФото: СРНА

Нацртом закона се дефинишу бање, услови и поступак проглашења бањом и уређују врсте услуга које се пружају у бањама.

Нови закон је условљен чињеницом да се нова рјешења која он доноси нису могла позиционирати у оквиру основног текста Закона о бањама из 2009. године, који је створио нормативно‐правни оквир за унапређивање туристичких садржаја у бањама, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У случају писмене редакције Закона о бањама из 2009. године, таква рјешења би подразумијевала измјену више од половине одредаба Закона, а што је и према Правилима нормативно‐правне технике за израду прописа формалан услов за израду новог текста закона.

Влада се упознала данас на сједници на Мраковици са информацијом Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о немогућности успостављања информационог центра Међународног кривичног суда за бившу Југославију у оквиру Републичког центра, а у склопу активности тог суда за успостављање информационих центара у БиХ.

Министарство правде и Републички центар задужени су да у сарадњи са представницима Града Бањалука предузму активности у циљу успостављања тог информационог центра на подручју Бањалуке, додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске захтијева да институције БиХ покрену процедуру измјена и допуна Закона о сјемену и садном материјалу пољопривредних биљака БиХ којим би било дефинисано да сортна листа БиХ представља обједињену листу сорти ентитета. Од БиХ се захтијева и измјена одлуке о класификацији робе на режиме извоза и увоза, да би био омогућен увоз сорти сјемена које су регистроване у Републици Српској.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о законској регулативи БиХ и Српске у областима сјемена и садног материјала и проблематици увоза сорти сјемена, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске задужује Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овим закључцима обавијести Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о потреби одржавања стручног испита за рад у управи Републике Српске у Источном Сарајеву.

Влада је задужила Службу за заједничке послове Владе Српске да обезбиједи простор за одржавање стручног испита за рад у управи Републике Српске у Адиминистративном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

У информацији се наводи да се у претходном периоду повећао број кандидата за полагање стручног испита из источног дијела Републике Српске, а све учесталији су и захтјеви грађана за одржавање испита на другој локацији, с обзиром на удаљеност од Бањалуке, те пратеће трошкове.

Због тога се појавила потреба за одређивање додатне локације за полагање стручног испита, изван сједишта Агенције за државну управу.

Влада Републике Српске упознала се данас на сједници на Мраковици о информацији о извјештају о раду Савске комисије за период од 1. априла прошле године до 31. марта ове године.

Влада тражи да Савска комисија у свом раду активно укључује институције из Републике Српске надлежне за спровођење Оквирног споразума о сливу ријеке Саве, као и да својим дјеловањем не излази из оквира овлашћења која су јој дата Оквирним споразумом, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА