latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Петиција за одузимање Нобелове награде Аунг Сан Су Ћи

Више од 360.000 људи у свијету затражило је данас да се добитници Нобелове награде Аунг Сан Су Ћи, критикованој због управљања кризом у Мјанмару, одузмне то признање, али је Нобелов комитет такву могућност одбацио.
Аунг Сан Ћи (фото:(Asia Society/Joshua Roberts) -
Аунг Сан Ћи (фото:(Asia Society/Joshua Roberts)

У онлајн петицији за одузимање Нобелове награде за мир наводи се да Су Ћи, која дефакто управља Мјанмаром, до сада ништа није учинила да би се зауставио злочин против човјечности у тој земљи.

Иницијатива је покренута у Индонезији и до сада је добила више од 364.000 потписа подршке.

Уједињене нације су данас саопштиле да је око 146.000 људи, углавном припадника муслиманске мањине Рохинџа, избјегло у Бангладеш откако је 25. августа избило насиље у Мјанмару.

У Нобеловом комитету у Ослу данас је речено да је према статуту тог комитета немогуће некоме одузети или повући награду.

"Формално се такво питање не поставља", рекао је генерални секретар Комитета Олав Њелстад, додајући да су достигнућа и напори лауреата сагледани само до уручења награде.

Мјанмарска опозиционарка Аунг Сан Су Ћи добила је Нобелову награду за мир 1991. године. Награду је примила тек 2012. пошто је 20 година провела у кућном притвору у својој домовини.

Извор: Бета