latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:42 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Шпирић: Одлука РАК-а најсрамнија од потписивања Дејтонa

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да је одлука Регулаторне агенције за комуникације БиХ о новчаном кажњавању РТРС-а најсрамнија која је донесена од потписивања Дејтонског споразума.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Од Дејтона до данас ово је најсрамнија одлука представника власти из реда СДС-а у Сарајеву. Ово је директно спровођење политике СДС-а на подривању институција Републике Српске, у овом случају директно РТРС-  изјавио је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Оно што посебно смета, каже Шпирић, јесте да дојучерашњи потпредсједник СДС-а /директор РАК-а Предраг Ковач/ позива полицијске агенције са нивоа БиХ да учествују у спорвођењу одлуке која нити је правно исправна, а ни морално и људски не може издржати пробу времена.

- Немам ништа против самосталности агенција на нивоу институција БиХ на које се они позивају, али имам против тога да се крше закони и да преставници Срба из Републике Српске прерастају у осветничке хорде према Српској и њеним институцијама - нагласио је Шпирић.

Говорећи о ситуацији у Парламентарној скупштини БиХ, Шпирић је оцијенио да је она нешто гора него што је била, јер не постоји стратешка парламентарна већина него трговачка већина.

- Формира се већина кад коме од тих партнера затреба неки уступак везано за запошљавање, намјештање тендера и запошљавање директора који су страначки везани за представнике партија које су у трговачкој коалицији. Све више долазимо у вријеме када ће и та трговчка већина све слабије бити видљива. Вријеме до избора биће "котрљање у блату" - нагласио је Шпирић.

Он сматра да су трговачке коалиције много стабилније од стратешких коалиција.

- Кад шефовима треба трговина они имају ту коалицију, кад грађанима треба резултат онда њега нема. То је основна одлика актуелне коалиције на нивоу БиХ - каже Шпирић.

Коментаришући ситуацију око Пељешког моста, Шпирић сматра да има много политиканства и галаме и на крају "сви вукови буду сити, а све овце на броју".

Он је рекао да је био у праву када је упозоравао да у БиХ стасају паралелни системи, а да је обавјештајни сектор изван парламентарне контроле и да је због тога смијењен из парламентарне Заједничке комисије за надзор над радом ОБА.

- Овдје не постоји воља да се тај скетор парламентарно надзире. Када смо први пут покушали да надзиремо тај сектор дошло је до лоших односа у Комисији - нагласио је Шпирић.

Он упозорава да институције подривају институције.

- Живимо у земљи у којој главни тужилац тражи заштиту од представника институција власти. То је апсурд, то је невиђено у било којој земљи свијета. Постоје структуре које би да имају и свој обавјештајни сектор, свој суд и тужилаштво и да почне "Ивкова слава" пред изборе - истиче Шпирић.

Он сматра да појединци желе да се доведе нови главни тужилац који ће да хапси по налогу "трговачке коалиције".

- План је - хапсити пред изборе да би се било како дошло до изборног резултата. То је план који се припрема и у томе учествују паралелне институције на које сам указивао и мислим да улазимо у много заоштренију ситуацију - упозорио је Шпирић.

Извор: СРНА