latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Талић: Измјене Пословника требало би да олакшају рад парламента

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да би измјене и допуне скупштинског Пословника, од којих су кључне увођење института одборничке групе и самосталног одборника, требало да олакшају рад градског парламента.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС


"Имате одређен број одборника који су напустили своје партије, а треба да се укључе у рад стручних радних тијела, те у рад скупштинског Колегијума", рекао је Талић новинарима.

Он је рекао да би Нацрт одлуке о измјенама и допунама скупштинског Пословника требало да омогући и да одборници након неке битне тачке реда гласају о њеном прихватању или одбијању, а не да се чека крај скупштинског засједања.

"Водили смо се и тиме да уведемо неке нове институте, који су сада већ познати као такви у раду Народне скупштине, а то су одборничке групе и самостални одборници, које је прописао и сам Изборни закон", рекао је Талић и додао да је циљ да се одборницима који нису били чланови радних тијела омогући да се укључе у њих.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Бањалука Боран Босанчић сматра да је, што се тиче измјена и допуна скупштинског Пословника, ријеч о техничким стварима организационог карактера.

"На тај начин ће се омогућити да и политичке партије које имају два одборника учествују у раду скупштинског колегијума, а свакако и у самим скупштинским комисијама", рекао је Босанчић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић рекао је да би, прије свега, измјене Пословника требало да иду у правцу да се скрати чекање одговора одборницима, а не формирање одборничких група, који његују "прелетаче" и људе који мијењају дресове.

"Главна институција у Бањалуци треба да његује рад и марљивост и да награђује вриједност, те да ту постиже ефикасност, а не да награђује људе који мијењају дресове", рекао је Станивуковић.

Он је навео и да одборничку групу не могу да чине два, него најмање три човјека.

"На овај начин се дешава уситњавање и омогућава се да се формирају неке друге групе и све оно што сматрам да градски парламент не треба да чини. Ово треба да буде институција која прије свега награђује морал и рад", рекао је Станивуковић.

Колегијум Скупштине града Бањалука усвојио је ове седмице Нацрт одлуке о измјенама и допунама скупштинског Пословника, чије су двије кључне измјене увођење института одборничке групе и самосталног одборника.

Ове измјене и допуне требало би да размотри градски парламент на сљедећем засједању, у другој половини септембра.

Извор: Срна