latinica  ћирилица
07/09/2017 |  17:58 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Свједочења о заробљавању војника ЈНА

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП тзв. РБиХ Драгану Викићу, свједок Тужилаштва БиХ Сабит Хаџић рекао је да је сазнао како је осам припадника резервног састава ЈНА доведено у полицијску станицу сарајевске општине Нови Град, да су након тога одведени у Дом полиције, те убијени.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Хаџић, који је у априлу 1992. године био помоћник командира станице полиције Нови Град, додао је да није био у станици када је доведено осам затвореника и да је дошао тек увече.

Свједок је током унакрсног испитивања рекао да затвореници нису били у станици, него у кругу станице.

Он је додао да му је речено како су извјесни Давор Матић и друге особе довели "војску из Добриње", те да ће их водити у Дом полиције, јер "вјерују Драгану Викићу".

Наредни дан, како је посвједочио Хаџић, заједно са вршиоцем дужности командира станице Маликом Кривићем отишао је до Јусуфа Пушине у зграду републичког Министарства унутрашњих послова, да би видјели шта се дешава са затвореницима.

Хаџић је рекао да су ту Кривић и Пушина разговарали, као и да је Пушина причао на телефон, али да он лично није чуо садржај разговора.

Свједок је истакао да је од Кривића чуо да су "ти људи" у Дому полиције и да ће служити за размјену.

"Из новина сам сазнао да су наводно ликвидирани", рекао је свједок.

Други свједок Садо Халиловић посвједочио је да је у априлу 1992. године био возач командира полицијске станице Нови Град Малика Кривића, да се не сјећа дана када је доведено осам униформисаних мушкараца, али да је након тога "услиједила дискусија" међу колегама.

Говорећи о причама у вези са овим догађајем, свједок је навео да се причало да је "Мишо Жмиро довео осам припадника резервног састава ЈНА с неким комбијем" и да је тражио од Кривића да их притвори.

Халиловић је навео да се причало и да је Неџад Лизде рекао да је чуо да су ти људи убијени, преноси Бирн.

"Како сам чуо, одведени су у Дом полиције. Била су разна нагађања, није се знала права истина и шта се стварно дешавало", рекао је свједок, додавши да је једне прилике чуо разговор између Кривића и Сабита Хаџића да су се обраћали Пушини и да нису имали праву информацију шта се десило с тим људима.

Суђење ће се наставити 5. октобра.

За ратне злочине против заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, осим Викића, оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја.

Након убиства, тијела припадника ЈНА су склоњена и одвезена са циљем да се уклоне и прикрију докази.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још трага.

Извор: СРНА