latinica  ћирилица
07/09/2017 |  19:15 ⇒ 08/09/2017 | 10:31 | Аутор: РТРС

Случај "Пељешки мост" још једном потврдио- нема већине у бх. Парламенту (ВИДЕО)

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, прва након годишњих одмора, прекинута је и биће настављена у сриједу 13. септембра.
Сарајево, Парламент БиХ - Фото: klix.ba
Сарајево, Парламент БиХФото: klix.ba

Случај Пељешки мост додатно је разјединио парламентарце и дефинитивно доказао да владајућа већина на нивоу БиХ постојим само када на дневни ред стигну именовања.

Доказује то и писмо, које су предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто и предсједавајући Дома народа Бариша Чолак упутили Европском парламенту, као одговор на писмо чланова колегијума два Дома – Шефика Џаферовића и Сафета Софтића, упућено на исту адресу.

У министарске и парламентарне клупе, вратила се стално нестална "владајућа већина" подијељена и више него што је била, прије одласка на љетну паузу.

Одморни и очигледно жељни писанија.

Прво је због случаја "Пељешки мост" хрватским министрима писао Адил Османовић, потом да га демантује, колега му Јосип Грубеша.

Онда су се са истом тематиком пера дохватили“Шефик Џаферовић и Сакиб Софтић, па опет демантиј Борјане Кришто и Барише Чолака.

Овај пут писма одаслата на адресу европских званичника.

И док они у Бриселу ишчитавају сарајевска писма, ако их уопште и читају, у згради на Маријин двору, данас се није знало ни ко је власт ни ко опозиција.

Како је које питање на дневни ред пристизало, тако су истрошене коалиционе маске падале.

Показало се – Пељешки мост – непремостива је препрека између СДА и ХДЗ-а БиХ.

Оставимо ли по страни да је СДА поново осионо и једнострано себи за право узела улогу ексклузивног, врховног тумача интереса свих у БиХ, пукла је и "симбиоза" између Савеза за бољу будућност и оног за промјене.

Због недоласка на сједнице Уставно-правне комисије – а за 3 дана, 4 су заказане па отказане, СББ-ов Дамир Арнаут оптужио је СДС-ове посланике за бојкот.

Ни унутар рециклираног СДА поново не цвјетају руже.

Тек што је синоћ Предсједништво те партије, посланику Шемсудину Мехмедовићу укинуло јавни укор, он им је данас опет окренуо леђа.

Опет не поштујући дисциплину окрњеног посланичког клуба, гласао је за иницијативу доскорашњег партијског колеге, а чини се и даље истомишљеника, Садика Ахметовића за преиспитивање актуелног стања и у Савјету министара и у Парламенту БиХ.

Тако су ревизионисти изборних резултата из 2014. постали пуки илузионисти.

А папир трпи све! На њему су и тзв. одлуке и трочланог и проширеног колегијума, према којима СНСД-ови посланици остају чланови парламентарних комисија иако су сви редом, поднијели оставке. И то неопозиве!

Бајковито прокламована парламентарна већина, од стратешке постала је тек трговачка, став је и СНСД-овог Николе Шпирића:"Нажалост улазимо у вријеме у којем ће и та трговачка већина бити све слабије видљива и то вријеме до избора ће бити котрљање у блату."

А како ће се у том котрљању изборити са најављиваним измјенама Изборног закона, виртуелним изборним јединицама, акцизама...енигмама са којима тешко да би на крај изашла и стварна парламентарна ренесанса, а не илузорно осмишљена.