latinica  ћирилица
07/09/2017 |  20:06 | Аутор: РТРС

Европска комисија неће одлучити о Турској прије сљедеће године

Не очекује се да ће Европска комисија да изврши процјену о томе да ли Турска испуњава или не испуњава критеријуме за чланство у ЕУ до сљедеће године, изјавио је министар спољних послова Естоније Свен Миксер.

Миксер се на састанку министара спољних послова ЕУ у Талину сагласио са финским министром спољних послова Тимом Соинијем да не треба прекинути преговоре са Анкаром.

Литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус подржао је став естонског и финског колеге и рекао да би се прекидом преговора омогућило Турској да се још више удаљи од ЕУ, што би представљало ефекат супротан оном који Европа жели.

Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел поновио је изјаве њемачког канцелара Ангеле Меркел и њеног директног конкурента на наредним изборима у Њемачкој Мартина Шулца, који су изјавили да се оштро противе приступању Турске Европској унији, преноси "Дојче веле".

Габријел је оптужио Анкару да "вратоломном брзином" окреће леђа ЕУ и подсјетио да Берлин дуже вријеме "одбија да одговори на провокације Турске" и да је Њемачка то урадила чак и након изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана у којима је њемачку владу упоредио са "нацистичком Њемачком".

Холандски министар спољних послова Берт Кендерс је изјавио да се Холандија слаже са ставом Њемачке, али да, с друге стране, сматра да не треба зауставити преговоре са Турском.

Извор: Срна