latinica  ћирилица
08/09/2017 |  07:43 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У разорном земљотресу у Мексику 31 жртва, потврђен цунами (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 31 особа је погинула у разорном земљотресу у Мексику. Међу жртвама има и дјеце. Цунами висине један метар код мексичке пацифичке обале.
Земљотрес код Мексика - Фото: илустрација
Земљотрес код МексикаФото: илустрација

Власти страхују ће да број погинулих у разорном земљотресу бити и вечи, од до сада потврђение 31 жртве.

Раније је званичник Агенције за ванредне ситуације Рикардо де ла Круз саопштио да да су тијела десет жртава пронађена у граду Јучитан на југу Мексика, преноси АФП.

Цунами висине један метар измјерен је код мексичке пацифичке обале након земљотреса. Пацифички центар за упозорење на цунами саопштио је да је талас висине један метар изнад плимног нивоа измјерен код мјеста Салина Круз.

Мањи таласи примијећени су на обали или су измјерени океанским мјерним инструментима на другим мјестима.

Из Центра је саопштено да се талас висине око један метар може очекивати у Еквадору, Ел Салвадору и Гватемали, а за сада нема опасности за Хаваје и западни и јужни Пацифик.

Амерички геолошки институт је саопштио да је епицентар био близу границе Мекска и Гватемале и на дубини од 35 километара. Подрхтавање тла осјетило се и у Гватемали.

Земљотрес јачине 8,4 степена по Рихтеру погодио подручје код јужне обале Мексика. Усљед потреса, више кућа је срушено у држави Чијапас, а зграде су се љуљале и у Мексико Ситију.

Потрес се осјетио у престоници Мексико Ситију, а становници су због јачине истрчали на улице.

Предсједник Мексика Енрике Пења Нијето изјавио је да је то "најјачи земљотрес" у тој земљи у посљедњих 100 година.

Становници Мексика на улицама након земљотреса (Фото: REUTERS)

Он је додао да су услиједила 62 потреса и упозорио да постоји могућност да би један, јачине 7,2 степена Рихтерове скале, могао да погоди ту земљу у наредних 24 часа.

Предсједник је навео да је око 50 милиона Мексиканаца осјетило потрес и изразио бојазана да број погинулих могао да порасте, пренио је Би-Би-Си.

Становници Мексика на улицама након земљотреса (Фото: REUTERS)

Како наводе локални медији одмах након земљотреса издато је упозорење на цунами, у којем се наводи да би мексичку источну обало могао да погоди талас висине три или више метара.

Извор: Агенције