latinica  ћирилица
08/09/2017 |  07:57 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

"Таштина малих разлика" Грејсона Перија представљена у МСУ РС (ВИДЕО)

Изложба "Таштина малих разлика", добитника Тарнерове награде Грејсона Перија, представљена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци. У фокусу изложбе савременог британског умјетника је шест таписерија, које причају причу о друштвеној покретљивости у Великој Британији 21. вијека.
"Таштина малих разлика" Грејсона Перија у МСУ РС - Фото: РТРС
"Таштина малих разлика" Грејсона Перија у МСУ РСФото: РТРС

Почетна умјетникова поставка и полазиште је слика "Живот развратника", енглеског сликара из 18. вијека Вилијема Хогарта, на којој се виде детаљно разрађени аспекти тадашњег живота, стила и преовлађујућег укуса.

Грејсон Пери, скоро три вијека касније, креће тим трагом и успињући се уз вертикалу британског друштва, открива маркантне тачке британског поимања лијепог и пожељног. Таписерије које су дио изложбе прате живот измишљеног лика Тима Рејквела- од раног дјетињства, тинејџерских година па све до његове смрти у аутомобилској несрећи. 

Грејсон Пери је рођен 1960. године и један је од најпознатијих британских умјетника. Живи и ради у Лондону. Препознатљив је по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, али и провокативним темама као што су религија, пол, политика, класе и идентитет.

Посебност изложбе у Бањалуци јесте чињеница да је ово једини град у оквиру балканске турнеје који ће умјетник посјетити, а осим присуства на отварању изложбе, Грејсон Пери је одржао и предавање у препуној Концертној дворани Културног центра Бански Двор, каже директор Музеја савремене умјетности Српске, Сарита Вујковић.

Градоначелник, Бањалуке Игор Радојичић поручио је да је Бањалука домаћин великог културног догађаја који неће посјетити само домаћа публика, већ и бројни гости. Изложба, која на свом путовању Балканом, тренутно гостује у Бањалуци, биће отворена до 20. октобра.