latinica  ћирилица
08/09/2017 |  08:23 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Флорида: Наређена евакуација пола милиона људи, олуја стигла до Бахама

Национални центар за урагане у Мајамију издао је упозорење за јужну Флориду и архипелаг оближњих острваца због надоласка урагана Ирма. Ураган прелази преко Бахама.

Према најновијим пројекцијама кретања Мајами би се могао наћи на директном удару урагана Ирма, најснажнијиег икада забиљеженог у историји, објавио је амерички Национални центар за урагане.

"Све је извјесније да ће Ирма, са ударима вјетра од 295 километара на сат, до америчког копна стићи на подручје јужне Флориде као изузетно опасан ураган са олујним временом опасним по живот и погодиће већи дио државе", објавили су из овог Центра.

Метеоролози су синоћ издали упозорење за велики дио Флориде, укључујући шире подручје Мајамија и језеро Окичоби. Гувернер Флориде Рик Скот је наредио затварање школа и универзитета, као и државних служби, у цијелој држави до понедјељка. Он је навео да се становници Флориде суочавају са "олујом опасном по живот" и да "свака породица мора бити спремна на евакуацију". Према ранијим најавама, данас би требало да почне обавезна евакуација око пола милиона људи.

Вјерује се да ће Ирма, праћена вјетровима од 270 километара на сат, бити разорнија од симбола уништења на Флориди и до тада "најскупљег" урагана у америчкој историји, урагана Ендру из 1992, који је узроковао смрт 65 људи и начинио штету од, у то вријеме, 26,5 милијарди долара.

У Џорџији је гувернер Нејтан Дил наредио евакуацију шест приобалних округа, што обухвата око 540.000 људи. Џорџија није била на мети јачег урагана више од једног вијека.

Извор: Бета