latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:10 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Обиљежавање одбране западних граница Српске 18. септембра

Обиљежавање 22 године од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије биће одржано 18. септембра у Новом Граду, закључено је данас на састанку представника Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја са представницима локалне власти.
Нови Град: Пододбор Владе РС - Фото: СРНА
Нови Град: Пододбор Владе РСФото: СРНА

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је да Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова и Центар за истраживање ратних злочина чине све да би били процесуирани одговорни за страдање војске и цивила, као и за материјалну штету причињену током напада хрватске војске на западне границе Српске у септембру 1995. године.

Он је истакао да је апсурдно да Србе проглашавају агресорима на њиховим вјековним огњиштима, а да је аболирана регуларна хрватска војска која је прешла ријеку Уну и напала Војску Републике Српске и Републику Српску.

Дуњић је рекао да је све спремно за обиљежавање 22 године од хрватске агресије.

Према његовим ријечима, у 10.00 часова у насељу Туњица код Новог Града биће служен кратак помен и положени вијенци код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата, а након тога у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду биће служен парастос у 11.00 часова.

Од 11.30 часова делегације ће положити вијенце код централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Новом Граду, а од 11.45 минута предвиђен је пригодан умјетнички програм и обраћање званичника, навео је Дуњић.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да су на данашњем састанку договорене све активности, како би 18. септембра ова општина спремно дочекала обиљежавање овог датума.

- Општина Нови Град сваке године обиљежава датум одбране западних граница Републике Српске и БиХ, а ове године у нашој општини биће одржана централна манифестација. Ми ћемо урадити све неопходно да би она протекла достојанствено - навео је Лукач.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић сматра да је 18. септембар био пресудан за одбрану западних граница Српске.

- Прва новоградска и прњаворска бригада, заједно са припадницима полиције, одбила је напад хрватске војске заједно са 11. дубичком која је дејствовала у Дубици, а касније нам је у помоћ стигла и 43. бригада - истакао је Гачић.

На подручју западнокрајишких општина Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 104 лица, од којих 54 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду, она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве страдало је 57 лица - 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

Извор: СРНА