latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:14 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Ослобођени кривице за злочин над Србима у Кладњу

Суд БиХ ослободио је седморицу оптужених за ратни злочин над српским цивилима на подручју Кладња почињен од маја 1992. до јула 1993. године.
Кладањ (фото: kladanj.fr.yuku.com) -
Кладањ (фото: kladanj.fr.yuku.com)

Ослобођени су Сафет Мујчиновић, Селман Буснов, Нусрет Мухић, Зијад Хамзић, Рамиз Халиловић, Неџад Хоџић и Осман Гогић. На ову пресуду постоји могућност жалбе. Вијеће је донијело одлуку да се оптуженима укидају мјере забране путовања.

Како је наведено у оптужници, Мујчиновић је био командир Станице полиције у Ступарима, Буснов начелник Станице јавне безбједности у Кладњу, Хамзић командир чете Територијалне одбране Ступари, а касније и командант батаљона Територијалне одбране Ступари, док је Халиловић био активни полицајац и командир Одјељења Војне полиције у Ступарима.

Оптужница их терети да су од маја 1992. године до друге половине јула 1993. године учествовали у затварању српских цивила, нечовјечном поступању према њима, премлаћивању и наношењу тешких тјелесних повреда, одузимању права на правично суђење, ускраћивању љекарске помоћи болеснима и другим нечовјечним дјелима и различитим облицима злостављања цивилног становништва у мјесту Ступари.

Предсједавајућа Судског вијећа Весна Јесенковић рекла је да Тужилаштво БиХ није успјело доказати кривицу оптужених за затварање и нечовјечно поступање према цивилном становништву српске националности.

Извор: СРНА