latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:58 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

На Сајаму привреде у Модричи бројни излагачи

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић отворио је данас у Модричи Сајам привреде на којем учествује 221 излагач из 29 градова Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Брчко дистрикта.
Модрича: Сајам привреде (архив) - Фото: СРНА
Модрича: Сајам привреде (архив)Фото: СРНА

- Велики број излагача на Сајму говори о напретку ове манифестације, али и укупном развоју привредног живота Модриче, овог подручја и Републике Српске - рекао је Ђокић новинарима.

Он каже да је овај сајам, који има регионалну димензију, доказ да је Посавина постала стјециште трговинске и размјене интелектуалних достигнућа, што је и циљ манифестације.

Ђокић је честитао општини Модрича што је омогућила да буду представљени бројни индустријски капацитети и да привреда ове локалне управе добије значај кроз ову сајамску манифестацију.

Он је истакао да индустрија Републике Српске напредује из године у годину, те да је ове године забиљежила раст производње за 4,1 одсто у односу на исти период прошле године, као и раст запослености за 4,1 одсто.

- То говори да је индустрија Српске у сталном развоју - рекао је Ђокић и додао да је руководство Српске свјесно да постоје проблеми, али да ће Влада својим политикама и активностима дјеловати да се побољша укупни привредни амбијент Републике Српске.

Министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић изразио је задовољство што је на Сајму представљен велики број излагача из области туризма.

Он је навео да је модрички Сајам привреде једна од најважнијих регионалних манифестација, на коју из године у годину радо долазе привредници, туристички радници и трговци.

Глухаковић је истакао да је Министарство трговине и туризма спремно да помогне да се брендирају аутентични туристички производи.

- На Сајму је изложено доста производа који се могу пласирати на домаће, али и трижиштима земаља у окружењу, због чега је потребно брендирати производе по којима је позната Модрича и Посавина - рекао је Глухаковић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић рекао је да Сајам у Модричи, на којем учествују и излагачи из Србије и Хрватске, има регионални карактер са шансом да постане међурегионална привредна и туристичка манифестација са већим учешћем излагача из земаља ЕУ.

- Очекујем да ће излагачи договорити нове пословне аранжмане који ће допринијети прије свега развоју општине Модирча, а самим тим и развоју Републике Српске - рекао је Клокић новинарима.

Начелник општине Модрича Младен Крекић изразио је задовољство бројем излагача и разноврсном понудом.

- Циљ Сајма је да се што више привредника појави на овој манифестацији, да се повежу, потпишу уговоре и тиме обезбиједе нове послове и радна мјеста - рекао је Крекић.

Директор Развојне агенције општине Модрича Славко Стојић рекао је да су на Сајму представљени производи од метала, дрвета, прућа, пе-ве-це материјала и стакла, производи сеоског предузетништва, механизација, ситне животиње, те гастро понуда овог простора.

Он каже да је Сајам окупио и финансијске институције, невладине организације и развојне агенције које пружају подршку развоју малог и средњег предузетништва.

- Из области малог и средњег предузетништва на сајму учествује 131 излагач, а из области пољопривреде 90 излагача - навео је Стојић и додао да су се на Сајму представила три излагача Србије, 26 из Федерације БиХ и Брчког, један из Хрватске, док су остали из Републике Српске, од којих 30 из Модриче.

Број излагача на Осмом сајму привреде већи је за 45 у односу на прошлу годину.

Према подацима локалне Развојне агенције, највећи број излагача на модричком Сајму био је 2015. године, када је производе и услуге представило 220 излагача из БиХ, Србије и Хрватске.

Упркос катастрофалним поплавама 2014. године, на Сајму привреде је те године учествовало 170 излагача.

Извор: СРНА