latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:27 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Књижевни сусрети на Козари- Положен вијенац на Палежу

Чланови Организационог одбора 45. Књижевних сусрета на Козари данас су положили вијенац на Палежу, на Козари, гдје је Скендер Куленовић 1942. године први пут прочитао своју поему "Стојанка мајка Кнежопољка".
Приједор: Положен вијенац на Палежу - Фото: СРНА
Приједор: Положен вијенац на ПалежуФото: СРНА

На споменику на Палежу, подигнутом 1982. године, пише: "Послије њемачко-усташке офанзиве на Козару 19. августа 1942. године, на овом мјесту стајало је у строју 900 преживјелих бораца Козарског партизанског одреда. Након смотре борац и пјесник Скендер Куленовић прочитао је пред стројем своју поему `Стојанка мајка Кнежопољка`. Од преживјелих бораца овдје је 22.9.1942. године формирана Пета козарска бригада."

Куленовићева чувена поема настала је као пјесничко свједочанство ужаса усташког покоља над српским цивилима на Козари.

Лош прилазни планински пут због дводневне кише онемогућио је да на Палеж данас дође делегација пјесника који би на том мјесту одржали поетски час под називом "На лицу мјеста", као и сваке године на почетку Књижевних сусрета.

Књижевни сусрети на Козари званично ће бити отворени у петак, 15. септембра, када је за 20.00 часова у Позоришту Приједор заказана свечана академија и свечаност додјеле награде "Књижевни вијенац Козаре" овогодишњем лауреату Миловану Данојлићу.

Ријеч је о награди која се на сусретима додјељује сваке треће године и њени досадашњи добитници су Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Драган Колунџија и Матија Бећковић.

Учесници овогодишњих Књижевних сусрета, чија је централна свечаност 16. септембра Поетски час-Пјесничко подне на Мраковици, јесу пјесници Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђо Сладоје, Ранко Прерадовић, Мирослав Цера Михаиловић, Александра Чворовић, Дејан Алексић, Здравко Миовчић и лауреат сусрета који ће имати и своје представљање исте вечери у "Галерији `96", чиме ће сусрети бити завршени.

Организатор и генерални покровитељ 45. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, суорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор компанија "Арселор Митал Приједор".

Извор: СРНА