latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:31 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

"Јапан цијени Србију као кључну земљу на западном Балкану"

Јапан веома цијени Србију као кључну земљу на западном Балкану и много улаже у односе с њом, изјавио је данас министар за спољне послове Јапана Казујуки Накане на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем.
Ана Брнабић са државним секретаром Министарства спољних послова Јапана Казујукијем Наканеом - Фото: РТС
Ана Брнабић са државним секретаром Министарства спољних послова Јапана Казујукијем НаканеомФото: РТС

Накане и Вучић сагласили су се да билатерални односи иду узлазном путањом, саопштено је из Службе за сарадњу с медијима предсједника Србије.

Вучић је истакао да је Србија заинтересована за интензивирање економске сарадње с Јапаном и захвалио јапанским компанијама на досадашњем ангажовању и инвестицијама.

Он је нагласио да Србија веома цијени висок степен солидарности који показује Јапан, с обзиром да њихова бесповратна помоћ и позајмице у посљедњих 18 година достижу скоро пола милијарде евра.

Саговорници су поздравили данашње потписивање уговора за пројекат "Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Никола Тесла А" и оцијенили да ће пројекат бити нови симбол односа двије земље.

Основни циљ овог пројекта је смањење концентрације сумпор-диоксида на излазу из Термоелектране "Никола Тесла А" ради усаглашавања са европским правилима.

Очекује се да ће након изградње овог постројења емисија сумпор-диоксида бити смањена за више од девет пута.

Београд заинтересован за развој економских односа са Јапаном

Србија је заинтересована за развој економских односа са Јапаном и спремна је да понуди боље услове инвеститорима од других европских земаља, рекла је премијер Србије Ана Брнабић на састанку са министром за спољне послове Јапана Казујукијем Наканеом.

Брнабићева је истакла да се више пута састала са јапанским инвеститорима који су спремни да улажу у Србији и оцијенила да је присуство већег броја инвеститора из те земље значајно за пренос знања, нових технологија и пословне етике, саопштено је из Владе Србије.

Накане је рекао да је за развој билатералних односа од суштинског значаја размјена људи и најавио да Јапан размишља да пошаље волонтере у Србију с циљем унапређења сарадње и бољег разумијевања и повезивања двије земље.

Он је истакао да Јапан подржава реформске напоре Србије у процесу прикључења ЕУ.

Извор: СРНА