latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:35 ⇒ 09/09/2017 | 09:23 | Аутор: РТРС

Шећерана у Бијељини: Одбијене све четири понуде за куповину фабрике (ВИДЕО)

Скупштина повјерилаца бијељинске Шећеране која је у стечају одбила је све понуде за куповину фабрике са образложењем да су финансијски неприхватљиве.
Шећерана - Бијељина - Фото: РТРС
Шећерана - БијељинаФото: РТРС

Скупштина повјерилаца одбила је раније понуде из Турске и Вијетнама, али и новопристигле из Хрватске и Бањалуке. Заинтересовани купци су позвани да допуне понуде у наредних 30 – так дана, након чега ће бити одржана и четврта , посљедња лицитација, на којој ће бијељинска Шећерана бити понуђена за 15 милиона марака. Уколико купаца не буде, приступиће се изради Стечајног плана о реорганизацији предузећа.

Понуду из Кутјева повјериоци шећеране оцијенили су као најозбиљнију истичући да је ријеч о привредном друштву које се разумије у произбодњу шећера за разлику од осталих понуђача , али је и она финансијски неприхватљива 

- Понуда фирме из Вијетнама износи пет милиона еура, али наплатиће се у наредне четири године по ратама, након преузимања власништва над фабриком шећера. Понуда Горана Вајкића износи шест милиона и 700 хиљада КМ, али је неприхватљива из правних разлога. Трећа понуда је фирме из Турске и она износи три милиона еура и четврта из Хрвтаске Кутјева која износи три милиона и 200 хиљада евра - каже Фаик Мухић, предсједник Скупштине повјерилаца АСД Фабрике Шећера велика Обарска у стечају.

Укупна вриједност Шећеране процијењена је на 23 милиона и 700 хиљада марака, док су до сада утврђена потраживања око 16 милиона, од чега радници потражују око седам милиона марака. Све понуде су биле увредљиве, кажу радници, па ће на послљдњој четврој лицитацији која се очекује за 30 дана, Шећерана ће бити понуђена за 15 милиона. 

- По самим инвестицијама у фабрику, колико би уложили може се процијенити колико су озбиљни ти људи. Ако гледају да што мање уложе, а обећавају да ће направити велику прераду шећерне репе, то је немогуће -  навео је Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца.

Од купца очекују чврсте гаранције за будућност Шећеране.
 
- Ми желимо да се измире потраживања да се врате људи на посао, да фабрика ради и запосли младе људе - каже Раде Ракић, стручни сарадник у стечају Фабрике шећера.

Подсјећамо да је купац из Вијетнама понудио скоро двоструко више од осталих, али су понуде имале правне недостатке. Стечанји управник истиче да су одређене понуде имале правне недостатке.

- У понудама је наведено да хоће да купе предузеће. Обзиром да се стечајни поступак у Шећерани води по старом закону о стечајном поступку гдје није предвиђена продаја правног лица, док је у новом закону то предвиђено, ми не можемо извршити продају правног лица, ми можемо да продамо само имовину правног лица-  каже Лазо Ђурђевић, стечајни управник у Фабрици шећера у Бијељини.

На Скупштини повјерилаца усвојен је приједлог да се потенцијалним Стечајним планом сва имовина стечајног дужника расподијели између повјерилаца претварањем потраживања у акције, а разлучни дужници, као што је Пореска управа, намире из готовинских средстава са рачуна предузећа. Све то ће прецизније бити регулисано планом који ће бити достављен Скупштини повјерилаца на усвајање уколико пропадне и четврта лицитација.