latinica  ћирилица
08/09/2017 |  17:07 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

У првој години рада Родитељске куће у Бањалуци боравило 36 дјеце (ВИДЕО)

У Бањалуци је обиљежена прва година рада "Родитељске куће" изграђене у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима". За само годину дана у кући је боравило 36 дјеце који су на Универзитетком клиничком центру Српске лијечени од малигних болести.
Родитељска кућа у Бањалуци - Фото: РТРС
Родитељска кућа у БањалуциФото: РТРС

Седам апартмана, дневни боравак, кухиња, трпезарија, играоница, учионица и двориште са игралиштем, све то чини Родитељску кућу и топао дом малишанима обољелим од малигхних болести. Функционише више од годину дана, у њој је боравило више од тридесеторо дјеце, а тренутно је ту њих шест. 

"За ову годину дана, 36 дјеце, значи 36 породица из свих крајева Републике Српске је овдје пронашло смјештај. Сматрамо да смо им увелико помогли у тим тешким тренуцима", навела је Дијана Берић, предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра".

Родитељска кућа доступна је свим малишанима обољелим од малигних болести и њиховим родитељима без накнаде. 

"Мјерећи не само излијечење, него и квалитет живота током и послије лијечења ово је сигурно мјесто које је направљено као један од најбољих пројеката", навео је Ненад Стевандић, замјеник директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

 Рад куће финансирају министарства здравља и породице омладине и спорта. Град Бањалуке и бројне друштвено-одговорне компаније такође су редовни донатори. Иако је било проблема у исплати грантова, у оба министарства данас гарантују, Родитељска кућа неће имати проблема у раду.


"Колико средстава буде толико и пребацујемо. - Ево, можемо ли говорити да у наредном периоду неће бити проблема са финансирањем? - Па ја се надам, биће сигурно исплаћено, неће каснити, можемо обећати", каже Босиљка Бошњак, помоћник министра за породицу у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске.

"У наредних пар дана ћемо ми да исплатимо комплетан грант, Министарство здравља, а то је 20 хиљада марака и ја овдје позивам све људе добре воље, привредне субјекте, да узму учешће", рекао је Драган Богданић, министар здравља Републике Српске

Подсјећамо Родитељска кућа једини је објекат овог типа у Републици Српској. Идеја о њој реализована је захваљујући донацијама на донаторској вечери “Са љубављу храбрим срцима” 2015, када је за изградњу прикупљено 850 хиљада марака.