latinica  ћирилица
08/09/2017 |  19:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Афричка куга свиња у земљама источне Европе, у БиХ забрањен увоз (ВИДЕО)

Афричка куга свиња - појавила се у појединим земљама источне Европе, због чега је у БиХ збарањен увоз из тих земаља. Иако људи не могу обољети, ветеринари упозоравају да је ријеч о болести која се лако преноси на животиње, и изазива велику штету.
Афричка куга свиња - анализа - Фото: РТРС
Афричка куга свиња - анализаФото: РТРС

Афричка куга свиња потврђена је у Пољској, Чешкој , Естонији, Литванији, Летонији. Од краја јуна спроводе се посебне мјере ради спречавања уноса ове заразне болести у БиХ .

"Из свих држава и дијелова држава у којима је забиљежена појава афричке свињске куге забрањен је увоз живих свиња, меса од свиња и производа поријеклом од свиња који нису обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге", каже Лана Котур Мићић из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Осим ветеринарске инспекције на граници, друге инспекције још немају налоге за појачану контролу.

"Поступамо као у складу са било којом другом болести, контрола кретања животиња, нарочито контрола, утврђивање здравственог статуса пошиљке животиња", навео је Зоран Станкић, ветеринарски инспектор у Бијељини.

Домаћи фармери којима би појава ове болести могла нанијети велику штету брину да ли има довољно контроле приликом увоза меса.

"То нас посебно забрињава зато што су Румунија и Пољска дио Европске уније, тамо гдје је мања контрола промета по границама, тако да постоји могућност да нам преко других земаља дође заражено месо с тим да ни она није зооноза , значи не преноси се на људе, али зато може буквално да масакрира сточни фонд", каже фармер Слободан Петрић.

Код домаћих сточара системи узгоја свиња на фармама су најчешће затворени, чак и када је у питању репродукција.

" Све што имамо то је наше власништво, нема уноса нових грла, тако да је спријечен унос болести односно потенцијалних болести на нашу фарму", каже Младен Михајловић,ветеринар Пољопривредног добра Семберија.

Афричка куга свиња није зооноза, преноси се контактно или путем инсеката , комараца и крпеља , а симптоми су слични класичној куги свиња.

"Висока температура, неједење, једна атаксија, условно речено код афричке куге свиња је брже угибање, мада није правило", навео је Зоран Бркић, руководилац лабораторије Ветеринарског завода др Васо Бутозан.

Афричка куга свиња у стаду обично је повезана са контактом домаћих и дивљих свиња , увођењем нових свиња у стадо, кретањем возила и људи. Болест се не лијечи нити постоји заштита вакцинацијом.