latinica  ћирилица
09/09/2017 |  13:50 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Дан општине Станари-Повеља почасног грађанина предсједнику Додику

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да је та локална заједница двије и по године након оснивања испунила већину задатих циљева, и за наредни период најавио нове инвестиционе активности у реалном сектору, водоснабијевању, путној и комуналној инфраструктури.
Станари - свечана сједница поводом Дана општине - Душан Панић - Фото: СРНА
Станари - свечана сједница поводом Дана општине - Душан ПанићФото: СРНА

Панић је поводом обиљежавања Дана општине Станари - 9. септембра, рекао новинарима да је локална управа за наредну годину утврдила шест стратешких циљева, за чију реализацију су већ извршене неопходне припреме.

Ријеч је о отварању нових радних мјеста у реалном сектору, изградњи бунара и мреже за водоснадбијевање, довршетку експропријације земљишта у насељу Нинковић за прикључење на ауто-пут "9. јануар", изградњи пута који повезује Теслић и Станаре, изградњи зграде Административног центра општине Станари гдје ће бити смјештени републички органи, те уређење главне улице у овој локалној заједници.

Панић је рекао да је задовољан досадашњим радом Општинске управе.

 Он је навео да је у протеклом периоду запослено нових 200 радника, од чега највише у комапнији ЕФТ РиТе Станари, урађен просторни план општине, ријешени имовинско правни односи, купљено земљиште за индустријску зону која ће бити у функцији до краја године, до када ће бити довршена и Стратегија развоја Станара 2017-27.

Асфалтирано је 30 километара путне комунакције, уведен инвеститор за копање бунара, а значајна средства су уложена за потребе омладине, борачких категорија, културне, спортска и друштвене активности, те социјална давања за најугроженије грађане.

Панић је указао на неријешене имовинске односе са градом Добојем и најавио да би се конкретне активности око кредитних средства као спорне тачке диобног биланса, требале утврдити и дефинисати већ током овог мјесеца.

У сали Центра за културу општине Станари у оквиру програма обиљежавања Дана ове општине - 9. септембра уручена су награде и признања најзаслужнијим појединцима.

Ове године највише општинско признање "Повеља почасног грађанина општине Станари са златним грбом општине" додијељена је предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Награда се додјељује за изузетан допринос у оснивању-обнови општине Станари и подршци у развојним пројектима, а прије свега за допринос на очувању и развоју Републике Српске, очувању идентитета српског народа и општем напретку свих грађана Српске.

"Плакета општине Станари" додијељена је директору Основне школе "Десанка Максимовић" Александру Ристићу за допринос у развоју школства, као и Анки Ковачевић, учитељици у пензији, за допринос у образовању и васпитању више генерација ученика у Основној школи у Остружњи Доњој.

Похвале са новчаним наградама од 500, 300 и 200 КМ додијељене су пољопривредницима који су остварили изузетне приносе, ученицима и студентима за постигнуте резултате у области образовања, младим спортистима и ученицима за резултате на међународним, регионалним и републичким такмичењима, као и вишеструким добровољним даваоцима крви.

Након свечаности организован је ручак на фудбалском стадиону "Рудар".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 9. септембра 2014. године Закон о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине.

Посланици су усвојили и допуну Закона о територијалној организацији Републике Српске, којом се утврђује да територију Српске чини и општина Станари.

Ова законска рјешења предложио је предсједник Српске Милорад Додик.

Извор: СРНА