latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:22 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Годишњица више бригада и одреда ВРС (ВИДЕО)

Девети септембар 1992. године остао је уписан као важан датум у историји неколико јединица Војске Републике Српске.
ВРС - обиљежавање - Фото: РТРС
ВРС - обиљежавањеФото: РТРС

Код Вишеграда су се данас присјетили погибије борaца у тунелу Бродари, док су у Билећи и Власеници обиљежене годишњице формирања елитних јединица ВРС.

Тог деветог септембра 1992. у овом тунелу на путу Вишеград – Рудо једанаест српских бораца је током девет дана остало блокирано у потпуном окружењу муслиманских снага. Жарко Токовић присјећа се тих драматичних догађаја. 

Седморица бораца из 2. и 4. подрињске бригаде су погинула, а у обиљеженом санитетском возилу убијене су докторка и медицинска сестра. Убице никада нису кажњене – опомињу потомци. 

- Оне су кренуле да рањенима помогну, на њих су пуцали ту са стране, иако је возило видно било обиљежено - рекла је кћерка погинуле медицинске сестре Татјана Маринковић.

Овај догађај из тунела касније је преточен у познату филмску причу, а сваког деветог септембра породице страдалих и борци одају почаст жртвама. Својих погинулих сабораца присјетили су се и припадници седмог . На 25. годишњицу оснивања јединице пријатељски загрљаји, понека мушка суза , и сјећање на дане славе и храбрости.

- Нисмо окаљали част корпуса, нисмо окаљали част униформе и јединице којој смо припадали - додао је бивши командант седмог извиђачко-диврезантског одреда Херцеговачког корпуса у Билећи Анеђелко Миличевић.

- Били смо добри борци и мислим да смо и сада добри људи, јер се окупљамо ево 25. година касније - изјавио је бивши припадник 7. извиђачко-диврезантског одреда Станимир Дамјанац.

Молитва , свијеће и цвијеће за погинуле саборце, и у Билећи, али и у Власеници , гдје је такође свечано обиљежено 25 година оснивања власеничког јуришног одреда . Ова елитна јединица изгубила је 33 своја борца , а више од стотину их је рањено.

- Велико је за све нас што смо имали такву јединицу. Поносни смо - каже отац погинулог борца Недељко Радић.

- Часно су се борили за своју груду и ставили печат части и слободе - истакао је бивши командант власеничке бригаде ВРС Миле Косорић.

Жртва свих оних који су за отаџбину дали животе не смије се заборавити , и наша је дужност да се њихове жртве с поносом присјећамо, али и да опомињемо на све страхоте које рат носи са собом – порука је са сва три мјеста на којима су се данас окупили бивши борци да се присјете догађаја од прије двије и по деценије.