latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:37 ⇒ 10/09/2017 | 13:19 | Аутор: РТРС

Експерти: Одлука РАК-а није у складу са законом (ВИДЕО)

Одлука Регулаторне агенција за комуникације да новчано казни РТРС због одбијања да прикључи телевизију К3 на Мултиплекс-А на предајнику на Козари без накнаде нема упориште у закону, и данас истичу стручњаци из ове области.
РТРС - Фото: РТРС
РТРСФото: РТРС

Подсјећамо да је Управни одбор Радио Телевизије Републике Српске подржао све активности које предузима руководство РТРС-а, док је министарства транспорта и комуникација БиХ потврдило да казна РАК-а изречена РТРС-у нема упориште у одлукама Савјета министара.

Коначну одлуку о казни, донијеће Савјет РАК-а на сједници 20-ог септембра, а руководство РТРС-а поручило је раније да ће учинити све да заштити имовину Српске, те да је непримјерено присиљавати да се имовина без накнаде уступи на кориштење трећим лицима.

Да ли ће Савјет РАК-а поништити ову одлуку није познато, али јесте да је у БиХ озбиљно нарушена владавина права, став је стручњака. То доказује и чињеница да овај савјет ни након 30 дана није разматрао жалбу РТРС-а на одлуку о кажњавању. Званично, нису се састајали, јер нису имали довољно тачака дневног реда о којима би расправљали, Сједницу су коначно заказали за 20. септембар.

- Тек тада се може нешто конкретније рећи шта ће се десити коначно. Наравно одлука о жалби може бити да се жалба усваја, да се одбија или да се рјешење преиначује али о том по том. Све што би рекао прије тога било би преурањено и некоректно - изјавио је предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић.

Одлука РАК-а, којом се покушава узурпирати имовина РС, за стручњаке је правно насиље. РТРС је, јавни сервис који је основала НСРС, и у складу с тим се мора и понашати. Увјерени су да су пријетње блокадом рачуна и безбједносим агенцијама од стране првог човјека РАК-а, више политичке, него правне природе .

МИЛАН Д. ПЕТКОВИЋ правник
- Уколико РТРС дозволио кориштење своје имовине некон другом лицу без одређене накнаде било би кривично дјело и одговорно лице би морало да одговара - рекао је правник Милан Д. Петковић.

 Проблем је што област дигитализације није уређена законом већ подзаконским актима. У Министаству саобраћаја и веза Републике Српске потврђено нам је да се често дешава, да оваква и слична документа, која су од великог значаја за Републику Српску, у Савјету министара буду делегирана као допунске тачке, и као такве буду усвојене, без сагласноти и мишљења Владе Републике Српске. То потврђује и професор уставног права Милан Благојевић. Он за Глас Српске наводи да је акт који је Савјет министара донио у децембру прошле године, а на који се позивају у РАК-у, пун неправилности. 

- Прва је у вези са чињеницом да би кажњива дјела из ове области требало да буду прописана законом и само законом, а не да се РАК-у и Савјету министара препушта да они буду ти који ће нешто инкриминисати. И друга - нигдје у поменутом закону није прописано да се новчана казна може изрећи због непоступања по налогу РАК-а, што није ни могло бити учињено законом ако се има у виду да налог РАК-а није пропис, већ појединачни правни акт који се односи на одређени предмет - нагласио је професор уставног права Милан Благојевић.

Одлуке РАК-а су неприхватљиве и за представнике удружења проистеклих из протеклог рата. Сматрају да је недопустиво тражити од РТРС-а да уступа своју имовину трећим лицима без надокнаде. 

- Имовина РТРС-а је имовина Републике Српске. Шта то значи тражити имовину Републике Српске, дати је некоме бесплатно да он ради шта хоће - каже предсједница Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић.

Подсјећамо да је из Министарства транспорта и комуникација БиХ потврђено за нашу телевизију да казна РАК-а изречена РТРС-у нема упориште у одлукама Савјета министара. Они су јасно навели да Савјет министара БиХ никада није прописао обавезу јавним сервисима да уступе своју опрему без накнаде.