latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:51 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Уочи почетка академске године турбуленције на Универзитету Источно Сарајево (ВИДЕО)

Уочи почетка академске године турбуленције на Универзитету Источно Сарајево. Група декана и предсједник Студентског парламента Универзитета, ултимативно су затражили оставку ректора Радослава Грујића, због, како наводе, опструкције према појединим факултетима и наношења штете угледу Универзитета.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Универзитету штети "револуција" у покушају, стигао им је одговор друге групе декана и проректора, који понашање колега називају бруталним гажењем демократије.

Изнуђене оставке или смјене, поново су озбиљно еволуирале на Универзитету у Источном Сарајеву! Други пут за само три године. Претходни ректор Митар Новаковић оставку је поднио 2014.-е. Званично – због одласка у пензију. Но прије оставке, свједочили смо нимало академским спектаклима у покушају његове смјене. Хармонија међу “амбициозним” члановима универзитетског сената, није дуго трајала. Под условом да од почетка није била виртуелна! Захтјев за оставком Радослава Грујића и прије годину дана потписао је предсједник Студентског парламента Милан Милишић – званично и између осталог због - све празнијих студентских клупа. Овај важни студентски функционер поново је међу потписницима захтјева, са још 10 декана Универзитета. Разлози срочени у штуром саопштењу.

"Због игнорисања потреба и отворене опструкције појединих факултета, ометања развоја и наношења угледу Универзитета, те због неслагања са очигледно нестручним и несавјесним начином његовог руковођења и доношења одлука, а све у циљу хитног рјешавања нагомиланих проблема", наводи се у саопштењу.

Потписници, они малобројни који су на наше позиве уопште и одговорили, за детаље нису били спремни.

- Ми смо се договорили да не дајемо сада непотребне изјаве с обзиром да су то питања која треба да ријеши Универзитет. И не желимо да ништа буде ван неког академског односа - рекао је декан Економског факултета Љубиша Владушић.

На "академски однос" јучерашња сједница проширеног колегијума Универзитета, баш и није личила. Тако тврде друга група декана и проректора и потписници другог саопштења. Кажу "тражиоци оставке" са припремљеним актом појавили су се на сједници и одмах на почетку - ректору ултимативно оставили тек пола сата "да одлучи"! А онда исту напустили. 

- Просто не знамо о чему се ради, не знамо зашто, нисмо чули разлоге. Признаћете није у једном пристојном друштву које хоће да буде демократско на свим нивоима изнети свој ултиматум и уцјену, напустити и отићи - истакао је професор Радомир Лукић.

Без одговора је остало и питање чије ставове заступају декани иницијатори смјене, личне или како каже декан Технолошког факултета из Зворника Миладин Глигорић, ставове факултета којег представљају, односно факултетских вијећа.

- Ми као декани немамо право нити да смјењујемо нити да постављамо ректора . Ректор се бира конкурсом и бира га сенат. Чини ми се да су овдје више неки лични интереси испливали незадовољни неким рјешењима - каже Глигорић.

На питања о проблемима на Универзитету који су евентуално могли да инспиришу ректорове опоненте, професор Лукић, који је и један од првих наставника ове високошколске установе, одговара:

- Ја не видим никаквог разлога за такав ултиматум и за разлоге за смјену. Наш Универзитет као и сви у БиХ и Републици Српској муче исти проблеми и није ништа у горем или бољем стању од других - додао је Лукић.

О евентуалној политичкој позадини нове револуције на Универзитету Источно Сарајево, нико, бар јавно, не жели да говори. И док ректор ћути, о свему би, очекују и једни и други, ускоро требало да расправља Сенат Универзитета.