latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:13 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Косовски Срби преломили- улазе у владу, коју ће предводити Рамуш Харадинај! (ВИДЕО)

Косовски Срби су преломили. Посланици Српске листе биће дио већине, која ће изгласати нову косовску Владу на челу са Рамушем Харадинајем.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС

За ово су добили и сагласност Београда. У новој влади Срби ће добити три министарства. У послијеподневним часовима у Приштини је започела ванредна сједница парламента, на којој се обратио Харадинај. И то на српском језику.

 У влади Рамуша Харадинаја Српска листа ће добити министарства за повратак и заједнице, за пољопривреду и рурални развој и за локалну самоуправу, као и шест помоћника министара. Министарство за заједнице и повратак су тражили због повратка расељних, министарство локалне самоуправе због формирања ЗСО, а ресор пољопривреде јер 85 одсто Срба живи у руралним областима.

- Ми ћемо све своје потезе повлачити и доносити једино у интересу српског народа на простору Косова и Метохије. Не водећи рачуна шта о томе мисле они који никада нису били на Космету, који су можда чули за Газиводе, Осојане, Грачаницу и Штрпце, али на карти неће знати да покажу где се налазе та мјеста -истакао је представник Српске листе Горан Ракић.

Српска листа је четврта по снази са десет посланика, што их ставља у положај да ће одлуке доношене у Приштинској Влади зависити од њихових гласова. Обећали су да ни за педаљ неће одступити од предизборних обећања. 

- Неће остати сами ни данас у тешком времену у којем се налазимо, као што нису били сами ни јуче и као што неће бити сами ни сутра - рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

У Приштини је започела ванредна сједница парламента. Да ли је и то дио коалиционог договора или не, али Рамуш Харадинај је одлучио да га запечати и обраћањем на српском језику. Како наводе медији, послао је поруку да су Албанци увијек поштовали друге народе и да ће и он поштовати све у својој влади. Улазак Срба у косовску Владу неће ништа промјенити у нашем односу Србије према Харадинају, поручио је српски предсједник Александар Вучић. 

Најаву уласка Српске листе у Харадинајеву Владу осудиле су неке политичке партије из Србије. Одговорио им је Марко Ђурић наводећи да је од 1999.године ово шеста влада на Косову и Метохији у коју улазе Срби.