latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:43 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица оснивања Вогошћанске бригаде (ВИДЕО)

На војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, гдје је смирај пронашло скоро хиљаду бораца, одавањем почасти и служењем парастоса, први пут је обиљежена годишњица оснивања Вогошћанске, касније 3. Сарајевске бригаде.
Вогошћанска бригада - Фото: РТРС
Вогошћанска бригадаФото: РТРС

Ова јединица учествовала је у одбрани српских простора на западном дијелу сарајевског ратишта, али и саборцима помагала гдје и кад год је то било потребно.

На најтужније парче српске земље на Балкану стигли су из свих крајева Српске. И изван њених граница. Да се поклоне сјенима својих сабораца. Запале им воштанице и евоцирају ратне успомене – горостаси са западне сарајевске капије. И да се поносно и пркосно, присјете историје започете у прољеће 1992. године.

- Имала је у првом свом саставу око 2.300 бораца. Ратовала на подручју општина Вогошћа, Хаџићи, Илијаш, Трескавица - навео је први командант Вогошћанске бригаде Миладин Трифуновић.

тон – Алекса Сикираш ....то је било једно ратиште које је било тешко због Претиса и спајања са Зеницом и Оловом, то је била тежња муслимана који су годинама цијелог рата тежили да споје. Међутим ми смо одржали те линије.

Смјењивале су се муслиманске офанзиве на Вогошћу. По јачини тешко их поређати. Баш као и Вогошћане по храбрости. Њих више од 430, животом су одбранили своју нејач, дјецу, старце. Одбранили и сваки педаљ српске земље.

тон – Предраг Спаић ...најстрашнија офанзива и најјача је била 15. јула 95 гдје нас је напало преко 30.00 непријатељских војника и гдје смо успјели да се одбранимо.

Штитили су од сарајевских јуришника и фабрику Претис, на коју је непријатељ безуспјешно и стално кидисао. Но из ње се ипак муницијом и материјално- техничким средствима све вријеме рата снабдијевала само српска војска. Стизали и да припомогну својим саборцима све до Херцеговине, Грахова и Гламоча.... А онда су заједно са осталим сарајевским Србима, понијели крст као метафору страдања и патње у непрегледном егзодусу. И армирали и темеље и границе Републике Српске.

- Мене радује да су ови људи итекако свјесни своје борбе у којој су учествовали свјесни резултата и дјела које су остварили свјесни су тога да требају непрекидно и стално да поштују жртве које смо дали за стварање Републике Српске - истакао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

На поштовање неимара Републике Српске опомињу сузе мајки, незапослени саборци и потомци погинулих. Са свих, па и данашњег парастоса. А вогошћани везани нераскидивим ратним крвавим нитима, које зуб времена не може уништити, обећаше гдје год да били, Српска им стаје завјет. И њима и њиховим потомцима.