latinica  ћирилица
10/09/2017 |  13:16 ⇒ 11/09/2017 | 08:28 | Аутор: РТРС

Додик: О референдуму касније због непостојања консензуса (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да ће идеја о могућем одржавању референдума о статусу Републике Српске у 2018. години бити разматрана касније, уколико се не створе неке екстремни услови за његово одржавање.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

"Као одговорна политичка партија, цијенећи међународне околности и необезбијеђен консензус у оквиру Републике Српске, јер је немогуће обезбиједитити консензус на било ком питању са чланицама Савеза за промјене, СНСД сматра да то питање треба касније разматрати", рекао је Додик по окончању дводневног Савјетовања СНСД-а у Бијељини.

Он је најавио да ће странка и у идућој години, уколико се не створе неки екстремни услови за одржавање таквог референдума, покушати да изгради консензус у Српској о том питању.

Додик је подсјетио да је СНСД имао обавезу да се на савјетовању осврне и на одлуку Сабора који је говорио о томе да се крајем ове године мора размислити или процијенити о условима за могуће одржавање референдума о статусу Републике Српске у 2018. години.

"Немогуће је изградити концензус са СДС-ом који то не жели, не жели самосталност Републике Српске, ПДП не жели самосталност Републике Српске, /лидер НДП-а Драган/ Чавић не жели самосталност Српске, али су итекако спремни да раде против било какве самосталности тако што би нападали идеју која долази са друге стране", оцијенио је Додик.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик закључио је да је, као одговорна политичка партија, СНСД оставио питање референдума о статусу Републике Српске за касније, да се не би направило подијељено друштво у Српској о том питању.

У БиХ на сцени процес фингирања услова за стварање новог политичког уређења

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је у БиХ на сцени процес фингирања, односно стварања атмосфере и политичких услова за креирање новог политичког уређења, које је започето са преварама везаним за попис становништва.
Он је рекао новинарима у Бијељини да се ствара привид како је БиХ већински бошњачка земља у којој је, у односу на ранији попис 1991. године, седам одсто више становништва, упркос великој причи и галами о етничком чишћењу и страдању Бошњака којег је, наводно, било у прошлом рату.

"Са становишта интереса СНСД-а, БиХ је искључиво могућа као изворно дејтонска територија, састављена од два ентитета и три конститутивна народа и тај баланс мора да буде очуван", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, за СНСД су апсолутно неприхватљиве било какве креације које су урађене у оквиру високих представника или било којих институција на нивоу БиХ, па и оних који су везани за понашање Савеза за промјене у заједничким институцијама.

"СНСД сматра да је то издајничка политика и издајничко понашање Савеза за промјене на нивоу БиХ", рекао је Додик и додао да су ти ставови неприхватљиви и да морају бити доведени у питање и промијењени.

Он каже да БиХ као изворно дејтонска може да опстане, али су креације међународне заједнице од ње начиниле немогућу земљу и било би паметно да све буде враћено на ниво изворног Дејтона, што је програмски циљ СНСД-а.

Додик је након Савјетовања СНСД-а у Бијељини рекао да је ова странка опредијељена да побиједи на изборима наредне године за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.

"Очекујемо да у парламенту Републике Српске обезбиједимо апсолутну већину избором 50 одсто кандидата СНСД-а, а у Представнички дом парламента БиХ да заједно са коалиционим партнерима обезбиједимо 10 посланика који ће несумњиво бити у функцији Републике Српске и одлука у корист Српске", рекао је Додик.

По окончању дводневног Савјетовања СНСД-а, које је одржано у Етно селу "Станишићи", Додик је најавио да СНСД жели и вјерује да ће успјети да обезбиједи и једног посланика у Представничком дому парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и да чланови СНСД-а буду већина међу српским посланицима у Дому народа ФБиХ.

Додик каже да се, поред припрема за опште изборе 2018. године, на Савјетовању СНСД-а разговарало и односима са институцијама на нивоу БиХ и осталим отвореним питањима.

Међу закључцима са Савјетовања СНСД-а, које је Додик представио новинарима, је и подршка декларацији коју треба да сачине Република Српска и Србија, као и потреба за подршку Србима у ФБиХ, за које је оцијењено да је њихов положај више угрожен него што је био раније, што су теме које ће СНСД наставити системски да рјешава и уређује

Извор:СРНА