latinica  ћирилица
10/09/2017 |  15:26 | Аутор: РТРС

Грабар Китаровић: Поздрав "За дом спремни" је неприхватљив

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је поздрав "За дом спремни" компромитован усташким режимом и да је као такав неприхватљив.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

"Кроз сву ову расправу, колико год она мучна била, ми и у 2017. расправљамо о нечему што је обиљежило Други свјетски рат. Још нисмо завршили те битке", рекла је Китаровићева за Н1.

Она истиче да је ова "мучна расправа" довела до тога да је већина данас почела говорити да је доста историјских расправа и да то треба препустити стручњацима.

"Чујемо то из опозиције, из ХСС-а, СДП-а, ХДЗ-а. Сви се слажемо да се требамо фокусирати на садашњост и гледати у будућност", рекла је Китаровићева.

Она каже да је била неугодно изненађена 2014. године идеолошком обојеношћу расправа у Хрватској, када се се вратила у кампању.

"У периоду прије тога, од 2004. до 2007, била сам министар у Влади Хрватске и не сјећам се да ме тада ико питао што мислим о поздраву 'За дом спремни'. Разговарали смо о другим питањима, о питањима од животне важности, питањима о уласку у ЕУ и НАТО, и слично", рекла је Китаровићева.

Она сматра да је у међувремену на политичкој сцени дошло до поларизације јер се појавио одређени број политичара који је политику почео криво дефинисати - политика једнако идеологија, и то крива идеологија.

Она истиче да има утисак да рјешењем које је постигнуто око плоче у Јасеновцу, која је премјештена у Новску, нико на крају није задовољан.

Извор: СРНА