latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:44 | Аутор: РТРС

Говедарица: Идеја о референдуму су акти СНСД-а

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас да идеја о могућем одржавању референдума о статусу Републике Српске, чије одржавање у 2018. години је одложено, не представља акте Народне скупштине Републике Српске, него СНСД-а.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

"Пошто се приближава 2018. година, а СНСД-ови акти су дефинисали за ту годину одржавање референдума, односно статуса Републике Српске у оквиру БиХ, предсједник СНСД-а Милорад Додик је свјестан тих својих манипулација и сада мора да нађе разлоге зашто неће одржати најављени референдум о независности", рекао је Говедарица.

Он је истакао да не постоји тај Србин који не би желио да сви Срби живе у једној држави али, нажалост, они сами о томе не одлучују и то је "јасно и врапцима на грани".

"Тренутно у Народној скупштини Републике Српске имамо два референдума који су били у једној од врста процедура - један који никада није објављен у Службеном гласнику, и који је опет данас на неки начин актуелан макар у полемикама, и други чији резултати никада нису објављени у Службеном гласнику", рекао је Говедарица.

Он је оцијенио да Додик, нажалост, "одговорност за све те своје преваре жели да подијели са опозицијом, што само говори о каквој преварантској политици је ријеч".

"Да ли данас Република Српска или Додик као њен предсједник имају подршку великих сила по овом питању - Русије, Србије, које су у сваком моменту биле на становишту да треба подржати и да подржавају Дејтонски мировни споразум", упитао је Говедарица.

Он каже да је у питању "преварантска политика" коју очигледно Додик покушава да гура у Републици Српској немајући никакав осјећај према народу.

"То је једна неодговорна политика, а ја желим да се бавим одговорним политикама. То значи да ће СДС у сваком случају поставити питање шта су посљедице одука које доносимо", рекао је Говедарица.

Он каже да и Додик и сви, нажалост, врло добро знају какве посљедице оваквих катастрофалних одлука могу да буду.

"Зна и Додик јако добро, можда боље него сви ми заједно, али њега не интересује, нажалост, колику ће штету направити народу када жели да оствари неку врсту личног или политичког бенефита", сматра Говедарица.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће идеја о могућем одржавању референдума о статусу Републике Српске у 2018. години бити разматрана касније, уколико се не створе неки екстремни услови за његово одржавање.

Додик је рекао да СНСД, као одговорна политичка партија, сматра да то питање треба касније разматрати, цијенећи међународне околности и јер је немогуће изградити концензус са СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом Драгана Чавића, који не желе самосталност Републике Српске.

Извор: СРНА