latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:53 | Аутор: РТРС

Лавров: Неопходан директан дијалог

Арапске државе и Катар треба да уђу у директан дијалог ради рјешења дипломатског спора, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лаврвов током боравка у Саудијској Арабији.

Саудијска Арабија, Бахреун, Уједињени Арапски Емирати и Египат прекинули су 5. јуна везе са Катаром којег оптужују да подржава терористе, што Доха негира.

"Потврдили смо свој став, да смо у корист рјешавања неспоразума путем преговора, директно изражавајући забринутости и постизање рјешења којим би у обзир биле узете изнијете забринутости и интереси свих страна", рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Џеди.

Према његовим ријечима, Русија је заинтересована у све посредничке напоре који се тренутно чине како би дошли до резултата и обнове јединства Савјета за сарадњу у Заливу /ГЦЦ/.

Кувајт и САД посредују у настојању постизања напретка у тромјесечној кризи због чега је ситуација у цијелом региону затегнута, а Турска је у Катар послала војску у знак подршке Дохи.

Прошле седмице је Саудијска Арабија суспендовала сваки дијалог са Катаром оптужујући Доху да "изврће чињенице".

Шеф саудијске дипломатије Адел ал Џубеир изјавио је на конференцији за новинаре да је потребно да Катар покаже озбиљност за проналажење рјешења кризе.

"Желимо јасноћу у ставу Катара, озбиљност за проналажење рјешења за спровођење принципа које све земље подржавају - не подржавати тероризам, не дочекивати нежељене госте, не ширити мржњу и не интеревенисати у туђа питања", нагласио је Џубеир.

Извор: СРНА