latinica  ћирилица
11/09/2017 |  10:14 | Аутор: РТРС

Шта ће Срби добити од Харадинаја?

Институционална криза на самопроглашеном Косову је окончана - Српски посланици, њих девет са Српске листе и један из Самосталне либералне странке, подржали су Рамуша Харадинаја, предсједника Алијансе за будућност Косова, да преузме фунцију премијера.

Да ли ће Харадинај, некадашњи вођа терористичке ОВК за регион Метохијске котлине, узвратити Србима тако што ће, упркос предизборним негирањима заједнице српских општина, ставити потпис на њен статут?

Хоће ли Харадинај, некадашњи хашки оптуженик и човјек са српске потјернице, помоћи повратак бар некога од 200.000 прогнаних Срба?

Да ли ће имати снаге и жеље да затвори осумњичене за ратне злочине, међу којима и рођеног брата Даута Харадинаја, ратног и партијског друга Фатмира Лимаја, претпостављеног команданта терористичке ОВК Хашима Тачија и, минимум, још двадесетак "ветерана" злочина над Србима?

Српска заједница очекује да Харадинај на личном и примјеру сопствене породице докаже да је враћена узурпирана и отета имовина у власништву Срба, Српске православне цркве и државе Србије.

Да ли ће Харадинај одустати од обећања да ће силом заузети сјевер Косова и у општинама Зубин Поток, Сјеверна Митровица, Звечан и Лепосавић успоставити власт институција система самопроглашеног Косова.

Хоће ли избор Харадинаја помоћи Србима да бар о светим данима и задушницама прислуже свијеће у светињама и на гробљима, да албанске власти дозволе употребу ћириличног писма?

Срби су "пресјекли" политичку агонију Албанаца, али српски функционери и народ и даље сматрају да је Харадинај - злочинац. То у својим иступима нико не крије.

Један дио српских аналитичара са Космета сматра да би избор за премијера самопроглашеног Косова могао помоћи Харадинају да избјегне "руку правде".

Остаје питање и какав ће бити састав преговарачких тимова и у којој ће делегацији бити српски представници из самопроглашеног Косова након уласка у Владу у Приштини.

"Однос Србије не само према Рамушу Харадинају, већ и према свим другима који су починили ратне злочине неће се мењати.

Несумњиво да правосудни органи имају обавезу и одговорност да учине све што је могуће да их доведу пред лице правде и да потерница остане на снази", поручује Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Игор Симић, задужен у Српској листи за сарадњу са медијима, наводи да "није важно којим лонцем се гаси пожар", објашавајући улазак Српске листе у нову Владу самопроглашеног Косова.

Харадинај је наслиједио Хашима Тачија на врху политичке пирамиде у Приштини - али, да ли то значи и промјену политике некада оличене у терористичкој ОВК?

Извор: Срна