latinica  ћирилица
11/09/2017 |  10:31 | Аутор: РТРС

Проблем плоче "За дом спремни" ријешен парцијално

Српска заједница у Хратској, као ни ХОС и ХНС нису задовољни самим измјештањем спорне спомен плоче са усташким поздравом "За дом спремни" из Јасеновца у Новску, а лидер СНВ Млорад Пуповац каже да је то зато што нађено парцијално рјешење које, како је рекао, сасвим сигурно није добро за односе у коалицији па ни за самог премијера.
Скидање плоче у Јасеновцу - Фото: РТРС
Скидање плоче у ЈасеновцуФото: РТРС

Пуповац је гостујући на загребачкој Н1 ТВ рекао да то сасвим сигурно није добро за односе у коалицији, није добро за самог премијера, а није добро ни за цијелу земљу и додао да СДСС о томе прича на својим страначким органима.

Странка ће, каже имати редовну сједницу Председништва и сагледати какве посљедице то производи.

Он је подсјетио да је службени став СДСС познат, а то је да је такво парцијално рјешење, које укључује уклањање плоче из Јасеновца и премјештање поред Новске неприхватљиво.

- То није потпуно рјешење које је потребно цијелој Хрватској да би се ослободили тих политика и те врсте парцијалних рјешења - рекао је Пуповац.

За њега је, истакао је, крајње рјешење да поздрав "За дом спремни" не може да буде у јавности нигдје у Хрватској, а поготово не на мјесту страдања било цивилних жртава било јавних жртава.

Упитан зашто је донесено такво парцијално рјешење, Пуповац каже:

- Вјероватно зато што није било довољно консултација међу коалиционим партнерима, зато што постоји увјерење да би Комисија за суочавање са посљедицама недемократских режима требало да донесе цјеловиту одлуку. Ми мислимо да је овде ствар јасна и да усташки поздрав не може имати право грађанства. А томе треба да одлучи влада.

Извор: Блиц