latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:43 | Аутор: РТРС

Вучић: Односи Београда и Будимпеште најбољи у историји

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сенти да су односи Београда и Будимпшеште најбољи у досадашњој историји, додавши да је пут Србије ка Европи увијек водио управо преко Мађарске.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Говорећи на церемонији обиљежавања 320 година од битке код Сенте између аустријске и турске војске, Вучић је рекао да је порука те битке иста она коју носе стихови великог Петра Петровића Његоша, а то је: "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака".

"Ми Срби, као и Мађари имамо разлога да будемо поносни на битку код Сенте. Исход те битке је био ослобођење од вековног ропства, а она нас учи да заједно можемо све, а да смо појединачно слаби", рекао је Вучић на церемонији обиљежавања, којој је као гост присуствовао и предсједник Мађарске Јанош Адер.

Он је нагласио да Србију и Мађарску данас веже много више тога од плавог Дунава и 150 километара границе.

"Данас у Србији живи око 300.000 Мађара. У Мађарској вековима живи велика српска заједница. И једни и други се осећају као своји на своме. Наши данашњи одлични односи нису плод случајности, нити било ког диктата са стране него продукт сарадње савесне власти са обе стране које су препознале ко су јој најбоље комшије", рекао је Вучић.

У Бици код Сенте 1697. године аустријска војска под командом Еугена Савојског нанијела је тежак пораз турској војсци којом је командовао султан Мустафа Други.

Извор: СРНА