latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:57 | Аутор: РТРС

Пуповац: О забрани усташког поздрава да одлучи Влада Хрватске

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да би одлуку о забрани усташког поздрава "За дом спремни" требало да донесе Влада Хрватске, а не Комисија за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је рекао да је неприхватљиво премјештање спорне ХОС-ове табле са поздравом "За дом спремни" из Јасеновца у Новску, те да је ријеч о парцијалном рјешењу, "донесеном вјероватно јер није било довољно консултација међу коалиционим партнерима".

"Мислимо да је овдје ствар јасна, не може никаква Комисија о томе расправљати", рекао је Пуповац, упозоривши да би Хрватска тешко поднијела да јој Влада падне због усташког поздрава "За дом спремни".

Хрватски медији преносе да је Пуповац навео да о овом спору треба да разговарају коалициони партнери.

"Ми за то нисмо имали прилику и било би добро да партнери сједну, разговарају и користе постојеће институције. Одбор за Устав и пословник Хрватског сабора је институција. Требају ли нам нека паратијела поред тога? Искључити релевантне политичке снаге, не само у коалицији, него и у опозицији, је недопустиво", навео је Пуповац.

Он је поручио да поздрав "За дом спремни" не може бити јавно истицан нигдје у Хрватској, а поготово на мјесту страдања.

Пуповац је рекао да се у ове ствари не требају мијешати црквени кругови, већ да је то посао политичара.

Из Јасеновца је 7. септембра у Новску премјештена плоча са усташким поздравом "За дом спремни!", након вишемјесечног притиска српских и јеврејских удружења, те дијела медија у Хрватској и ЕУ.

Извор: СРНА