latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

Трнинић: Неоправдан штрајк, жељезничари изманипулисани

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је Срни да је штрајк глађу жељезничара у Бањалуци потпуно неоправдан и да је ријеч о политички изманипулисаној групи људи од појединаца којима смета успјешан процес реструктурисања "Жељезница Републике Српске".
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

"Нажалост, има људи који би радо да покваре све што је добро", рекао је Трнинић, додајући да штрајк нема везе са правима радника, која нико не угрожава.

Трнинић је нагласио да је нетачна информација синдикалаца у ЖРС да жељезничарима касне плате.

"Радници их редовно их примају, нема кашњења. Да ли је то два дана прије /датума/ исплате или послије, то је већ нешто што је нормално", рекао је Трнинић.

Он је рекао да постоје кашњења у вези са исплатом и измиривањем накнада за топли оброк и превоз.

"Управа ЖРС то, сходно могућностима, исплаћује, али у сваком случају предвиђено је да се све обавезе према радницима измире у процесу реструктурисања који за сада водимо у добро правцу", навео је Трнинић.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је раније Срни да су он и још девет његових колега, радника ЖРС данас ступили у штрајк глађу, због неисплаћивања плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Марин је навео да је радницима онемогућена здравствена заштита, због чега морају плаћати прегледе и лијечење. Он је напоменуо да се радницима ЖРС дугује око милион и по КМ.

Извор: СРНА