latinica  ћирилица
11/09/2017 |  15:24 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Реконструкција парохијског дома и конака у Мркоњићима код Требиња (ВИДЕО)

У Мркоњићима код Требиња, родном мјесту Мркоњићи у Поповом пољу, родно село Светог Василија Острошког , постало је мјесто у које из године у годину долази све више вјерника и туриста.
Реконструкција парохијског дома у Мркоњићима - Фото: РТРС
Реконструкција парохијског дома у МркоњићимаФото: РТРС

Како би употпунили садржаје и гостима пружили љепши угођај и боравак, мјештани су почели низ активности. Овог љета почела је реконструкција некадашње школске зграде која би требало да постане нови парохијски дом.

Намјера нам је да Мркоњићи остану мјесто саборности, надахнућа и радости, а са здравом идејом и уз благослов до циља је лако доћи - кажу мјештани који данима вриједно раде како би стару и оронулу зграду обновили и уредили.

Предсједник Црквено-општинског одбора Мркоњића Раде Бошковић истиче да су у овај пројекат ушли са намјером да уграде још један камен у темељ духовног и биолошког опстанка српског народа.

Сви радници који раде на парохијском дому раде добровољно, без новчане накнаде, а средства за градњу прикупљају се донацијама. Зато се Мркоњићани надају да ће бити много оних који ће препознати значај овог посла, и помоћи , било новчано било у грађевинском материјалу да све буде завршено онако како треба и приличи овом мјесту.

Дошли су да помогну и чланови Бициклистичког клуба "Леотар" који су истакли да им је драго штоучетсвују у овом пројекту, али и да им је обавеза да помогну.

Школа у Мркоњићима затворена је 1981. године, и од тада ова зграда нема никакву намјену. Они који су овдје учили слова, с радошћу гледају обнову.

Недавно је завршена обнова мјесне цркве Светог Николе, у којој је, по предању, крштен Свети Василије. Истовремено, траје фрескописање храма Светог Василија изграђеног на темељима светитељеве родне куће. На том мјесту требало би да се у стилу старе херцеговачке куће уреди и ова просторија, која тренутно нема функцију.

Бројни су дародавци до сада помогли ове послове, а иницијатори се надају да ће и остали препознати њихов значај и помоћи колико могу да буду завршени, на добробит бројних ходочасника и туриста који свакодневно долазе у село.