latinica  ћирилица
11/09/2017 |  15:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Штрајк радника ЖРС; Министарство тврди да су изманипулисани (ВИДЕО)

Група радника Жељезница РС отпочела је данас у Бањалуци штрајк глађу. Штрајкују кажу због тога што им нису уплаћени сви доприноси, касне им плате, топли оброк и превоза, а не могу ни овјерити здравствену књижицу. Управа Жељезница не спори да су у текућој години настала одређена дуговања , прије свега за топли оброк и превоз, али истичу, плате у Жељезницама исплаћују се редовно. У ресорном министарству кажу да су радници који штрајкују изманипулисани.
Штрајк жељезничара (архив) - Фото: РТРС
Штрајк жељезничара (архив)Фото: РТРС

Зоран Ћућић који ради у бањалучкој Жељезничкој станици, каже поново су у штрајку, јер су се и њихови проблеми поново вратили. Са шесто марака плате, која је каже, нередовна, тешко је прехранити породицу.

"Људи имају велике трошкове које са мизерном платом коју имамо, а коју и не добијамо, не можемо једноставно измирити", истиче Ћућић.

Разлози штрајка, слични су онима из марта ове године: неисплаћивање плате у законски предвиђеном року, кашњење накнаде за превоз и топли оброк, каже предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин који такође штрајкује глађу.

"Разлози за штрајк су, као и до сада, константно кршење закона од стране управе - неисплаћивање плата у складу са законом, неисплаћивање топлог оброка и превоза и осталих материјалних трошкова радника", каже Марин.

Из управе предузећа истичу да се плате у Жељезницама исплаћују редовно. Уз плату, тврде, радницима се редовно исплаћује и регрес у мјесецу у којем је радник био на годишњем одмору.

"Поред укупно осам исплаћених плата у овој години (седам доспјелих плата за период од јануара до јула и плата за децембар мјесец исплаћена у јануару) Управа је обезбиједила и исплату пет топлих оброка и четири накнаде за превоз за текућу годину, а из 2017. године доспјеле су, а према радницима остале неизмирене, једино обавезе за два топла оброка и три превоза са километром", истичу у Управи ЖРС.

Из управе "Жељезница" додају да штрајк није организован у складу са Законом и да радници морају бити свјесни посљедица, не само по здравље, већ и по радно-правни статус. Ресорни министар, Неђо Трнинић каже да је штрајк глађу жељезничара у Бањалуци потпуно неоправдан.

"То је група људи којима смета успјешан процес реструктурисања "Жељезница Републике Српске. Нажалост, има људи који би радо да покваре све што је добро. Ти људи су изманипулисани политички", истиче Трнинић.

Трнинић додаје да је предвиђено да све обавезе према радницима буду измире у процесу реструктурисања. За реструктурисање "Жељезница" требало би да буде издвојено 230 милиона марака.