latinica  ћирилица
11/09/2017 |  16:04 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Горњи Подграци: 12. Дани воћа "Поткозарје 2017"

Неповољни временски услови, касни мраз и дуготрајан сушни период негативно су се одразили на принос и квалитет воћа у Поткозарју. Дио овогодишње воћарске производње представљен је у Горњим Подградцима код Градишке на манифестацији 12. Дани воћа "Поткозарје 2017" на којој је стотину излагача са подручја Градишке, Козарске Дубице и Новог Града изложило више од 30 сорти воћа.
Поткозарје - Дани воћа - Фото: СРНА
Поткозарје - Дани воћаФото: СРНА

За овогодишњу регионалну изложбу воћа, воћари из Поткозарја су са тешком муком обезбједили око 500 експоната воћа прве класе.

"Очекивали смо само да ће род јабуке бити око 10 вагона, а имаћемо отприлике само један непун вагон. Исто тако, крушке је требало бити око 3 до 4 вагона, а било је тачно, јер сам извагао, 1.100 килограма. Из ових података можете видјети која је то разлика и колико смо ове године ми воћари на губитку", истиче Маринко Шљивар, воћар из Јабланице.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, каже да су процјене штете између 50 и 60 одсто, а од тога је 50 одсто у индустријској роби.

Иако је ове године воће углавном друге и треће класе намијењено индустријској преради, домаћи прерађивачи тешко набављају робу за прераду.

Миле Панић из ОПЗ "Златне капи Поткозарја" из Горњих Подградаца наглашава да нема за купити ни друге ни треће класе јер је све извезено у иностранство. 

Да би се у будућности елеиминисали негативни утицаји суше, Министарство пољопривреде покренуло је активности на изградњи акумулација за наводњавање. Планирано је да се на овом подручју око 2.000 хектара покрије системима за наводњавање.

На плантажама Агроимпекс, највећег произвођача јабука у БиХ већ су почели са изградном акумулација и хидранске мреже, на 90 хектара, за систем орошавања који штити воћњаке од касног мраза.