latinica  ћирилица
11/09/2017 |  16:07 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Црвени метеоаларм у Хрватској, војска у пуној приправности (ВИДЕО)

У Хрватској је проглашен црвени метеоаларм са упозорењем за дијелове Јадрана, након што су поплављени Задар, Хвар, дијелови Јадранске магистрале.

Осим тога, војска је стављена у стање пуне приправности. Метеоролози немају охрабрујуће вијести када је у питању престанак падавина.

Обилне падавине су прво погодине погодиле Задар, гдје је до сада пало више од 200 литара воде по квадратном метру, што је два пута више од мјесечног просјека за септембар.

Како киша непрестано пада од седам сати ујутро, вода је у граду изазвала велике проблеме па су између осталог потопљене болница и трговачки центар Супернова, многе куће и пословни простори.

Како је је пренио загребачки Јутарњи, посебно су потресни призори потопљеног гробља.

У граду нема струје, телефони не раде, а вода из славине није за пиће.

Хитне службе затрпане су позивима, излази се на интервенције, а Министарство одбране је саопштило да је 300 војника и 13 теретних камиона у приправности за случају да буде потребе за додатном помићи.

Због великих поплава, представници државног врха су прекинути своје редовне активности и упутили су се ка Задру.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да хрватске власти предузимају све да би била санирана ситуација у Задарској жупанији, гдје су градови и општине поплављени усљед обилних падавина, те најавио да ће надлежни у Жупанији прогласити стање елементарне непогоде.

Пленковић је, након састанка Штаба цивилне заштите у Задру, рекао новинарима да је тешко имати припремни план за оволику количину падавина у кратком времену.

У Задру је од јутрос пало 200 милилитара кише по метру квадратном, што је двоструко више од просјека за септембар.

Према Пленковићевим ријечима, саобраћај је у највећем дијелу нормализован, а највећа оштећења претрпјела је болница у том граду.

"Ангажман је максималан. Након велике суше и бројних пожара, суочили смо се и са поплавама. Влада ће се максимално ангажовати и помоћи у санирању штете. Увијек постоји начин да се финансијским средствима помогне, а видјећемо и око осигуравајућих друштава јер су поплављене многе просторије, конкретно у болници", нагласио је Пленковић, истичући да ће бити ангажовани сви ресурси у свим сегментима.

Он је упозорио грађане да користе само прокувану воду, пренијели су хрватски медији.

Извор: Танјуг