latinica  ћирилица
11/09/2017 |  17:54 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У Трнову оснивају комунално предузеће-предизборни трик владајуће већине? (ВИДЕО)

У Трнову, 13 дана пред изборе, оснивају Комунално предузеће. За сутра су заказали скупштину, како би усвојили одлуке о оснивању, именовали руководство и одредили цијене воде, канализације и одвоза смећа. Из опозиционог СНСД-а упозоравају да је то само предизборни трик владајуће већине, и да општина не може самостално да финансира рад комуналног предузећа.
Трново - Фото: РТРС
ТрновоФото: РТРС

У општинској каси малог и неразвијеног Трнова нема новца за рад комуналног предузећа, поручују из СНСД-а. Владајућу већину у локалном парламенту предвођену СДС-ом и ДФ-ом, оптужују да манипулише становницима ове општине, обећавајући им нова радна мјеста. У СНСД-у кажу да нису против оснивања предузећа у Трнову, али не желе губиташе. Комуналне услуге у Трнову сада обављају предузећа из Источног Новог Сарајева. Мјесечно зарађују минимално.

Вељко Влашки, предсједник Клуба одборника СНСД у Трнову, истиче да Јавно комунално предузеће "Рад" мјесечно наплати Трнову 1.600 марака за услугу одвоза смећа, па стога, како каже, није реално да се оснива комунално предузеће.

Из Источног Новог Сарајева поручују да ће реаговати како би заштитили имовину комуналних предузећа Водовод и канализација, те "Рада" из ове општине. Спремни су за правну битку и истичу да ће и даље да користе депонију на Крупачким стијенама. С обзиром на досадашње приходе из Трнова,, ноовосновано комунално предузеће, кажу, било би на рубу опстанка.

"Наше комунално предузеће које се бави испоруком воде не подручју Трнова фактурише годишње 120.000 марака. Наплативост је око 60 одсто. За само осам радника које запошљава из Трнова, трошкови њихових бруто зарада су 93.000 марака", истиче Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић је поручио да ће становници Трнова и даље имати уредно снабдијевање водом и одвоз смећа, јер сматра да грађани не треба да сносе посљедице политички мотивисаних одлука Скупштине општине Трново.

Акутелни в.д начелника Трнова Ненад Мишовић није желио пред камере. У телефонском разговору рекао нам је да ће он и скупштинска већина све о овој теми да кажу на сутрашњој сједници локалног парламента.