latinica  ћирилица
11/09/2017 |  20:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Француска: Откривена фарма с контаминираним јајима

Француски здравствени инспектори су утврдили да се на једној од 2.900 контролисаних живинарских фарми налазе јаја која садрже инсектицид фипронил, изјавио министар пољопривреде ове земље Стефан Травер.
Уништавање контаминираних јаја  (Фото:uk.news.net) - Фото: илустрација
Уништавање контаминираних јаја (Фото:uk.news.net)Фото: илустрација

- Откривена је једна фарма са контаминираним јајима, што је власник сам пријавио. Сви други случајеви са заразом откривеном у Француској повезани су са увозом из сусједних земаља, Белгије и Холандије - изјавио је министар за радио станицу Европа 1.

Јаја заражена овим инсектицидом углавном потичу са фарми из ове двеиј земље, али су пронађена и у 45 земаља широм свијета, изјавио је прошле недјеље европски комесар за здравље Витенис Андријукаитис.

Европска комисија је саопштила прошле недјеље да је незаконито коришћење фипронила почело још у септембру 2016. године, а да је читав проблем потекао од супстанце коју користи холандска компанија Чикфренд, коју су фармери у Холандији и Белгији ангажовали за третирање својих пилића.

Министри ЕУ би требало да се састану 26. септембра у Бриселу како би разговарали о унапређењу безбједности хране и спријечили преваре у свјетлу овог скандала.

Свјетска здравствена организација сматра фипронил умјерено токсичним, а строго је забрањен код животиња намијењених људској прехрани.

Извор: Танјуг