latinica  ћирилица
12/09/2017 |  08:20 | Аутор: РТРС

Нове санкције Савjета безбjедности, ударац за Пјонгјанг

Савjет безбjедности Уједињених нација усвојио је резолуцију о новим санкцијама Сjеверној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста. Усвојена је ублажена верзија првобитног америчког приједлога резолуције.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

 Резолуција не обухвата замрзавање имовине сјевернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, преносе агенције.

Најновијом резолуцијом се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 мјесеци увози сирову нафту, али не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Сјеверне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Ово је девета резолуција коју је 15 чланица СБ УН једногласно усвојило због нуклеарног програма Сјеверне Кореје од 2006. године. Вашингтон је првобитан приједлог резолуције ублажио како би добио подршку Кине и Русије.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли изјавила је да САД не желе рат са Сјеверном Корејом и да Пјонгјанг "још није прешао тачку с које нема повратка".

"Ако Сјеверна Кореја пристане да обустави свој нуклеарни програм, може да полаже право на будућност. Ако докаже да може да живи у миру, свијет ће живјети у миру са њом", поручила је Хејлијева у Савјету безбједности, преноси Ројтерс.

Амбасадорка САД је истакла да нова резолуција не би била усвојена да се нису развили снажни односи између америчког предсједника Доналда Трампа и предсједника Кине Си Ђинпинга.

Извор: Танјуг