latinica  ћирилица
12/09/2017 |  08:56 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Градишка: Представљена књига "Народна ношња у Лијевчу пољу"

У Културном центру Градишка представљена је књига "Народна ношња у Лијевчу пољу", аутора Дарија Дринића, а одржана је и ревија народних ношњи лијевчанског краја.
Градишка: Народна ношња у Лијевчу пољу - Фото: СРНА
Градишка: Народна ношња у Лијевчу пољуФото: СРНА

Представљању књиге и ревији прусуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, начелник општине Градишка Зоран Аџић, епископ пакрачко-славонски Јован, свештеници градишког архијерејског намјесништва, представници локлане управе, јавних установа и бројани грађани.

Малешевић је истакао да је народна ношња Лијевча поља покретно благо. "Било је вријеме да неко то све прикупи и преточи у писани облик, јер је то један од начина да се народна баштина сачува од заборава и пренесе на будуће генерације", нагласио је Малешевић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је аутор књиге млад човјек који је посвећен култури свог народа.

"Народ који чува своју културу и обичаје има перспективу и шансу да остане на овим просторима, а ми имамо младе који чувају своју традицију и обичаје и преносе је на будуће нараштаје", рекао је Аџић.

Аутор књиге Дарио Дринић рекао је да је након шест година успио да, уз помоћ Завичајног музеја и Општине Градишка, објави зборник о народној ношњи и животу у Лијевчу пољу.

Он је навео да су до сада постојали само парцијални радови о овој теми и да је ово први зборник народне ношње лијевчанског краја.

Дринић је истакао да су се овом темом бавиле и "знамените градишке проте", крајем 19. вијека, који су слали своје дописе у лист "Дабробосански источник", гдје су помињали народну ношњу или прекорјевали народ зато што је одбацује.

"Ту је и озбиљан рад Зориславе Ћулић, која је 1959. године описала ову народну ношњу. Од њеног времена до данас на том пољу није рађено ништа и на нама је да то поправљамо", нагласио је Дринић.

О књизи "Народна ношња у Лијевчу пољу" говорила је рецензент Радана Вила Станишљевић, а народну ношњу на ревији, која је вјеродостојно приказала живот људи у Лијевчу, носили су чанови Културно-умјетничког друштва "Коловот" Градишка.

Извор: Срна