latinica  ћирилица
12/09/2017 |  09:45 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

Џакула: УИО потражује око 400 милиона КМ дуга

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула изјавио је да укупна потраживања Управе по основу индиректних пореза износе око 400 милиона КМ.
Миро Џакула - Фото: РТРС
Миро ЏакулаФото: РТРС

Према његовим ријечима, од укупног износа присилним путем већ је наплаћено готово 70 одсто дуга, док се за сва остала дуговања и даље воде поступци принудне наплате.

"Тужилаштву БиХ смо прослиједили информације о предузетим мјерама УИО за све велике дужнике", рекао је Џакула, истичући да дуг, који се покушава наплатити у складу са законским прописима, чини мали дио укупно прикупљених прихода које је Управа до сада обезбиједила свим нивоима власти.

Он је навео је да се од прихода које прикупи Управа са више од 80 одсто финансирају сви нивиои власти у БиХ.

"Међу приходима од индиректних пореза највећи дио управо чине приходи од ПДВ-а са готово 70 одсто укупно прикупљених прихода од свих индиректних пореза. Управо ти подаци показују колико је важан порез на додату вриједност за функционисање свих нивоа власти - државе, ентитета, кантона, општина и Брчко дистрикт", рекао је Џакула за загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Због наведених чињеница Џакула сматра да би се Закон о ПДВ-у требало издигнути изнад свакодневних политичких догађања у БиХ.

"Сви морамо бити свјесни да је ово ипак превише значајно питање да би се кроз њега додворавало будућим бирачима", закључио је Џакула.

Извор: Срна