latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:20 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Човић изнио ставове супротне ставовима Предсједништва

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић на састанку са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић изнио је ставове који су супротни службеним ставовима Предсједништва БиХ чиме је довео у заблуду јавност у БиХ и Хрватској, саопштено је из кабинета члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.
Бакир Изетбеговић - Фото: Анадолија
Бакир ИзетбеговићФото: Анадолија

У саопштењу се истиче да није истинита тврдња да "што се тиче институција БиХ, нема никавих формално-правних сметњи за изградњу Пељешког моста" и да су ствари супротне томе.

У саопштењу цитирају једногласно усвојени став Предсједништва БиХ из 2007. године да је "БиХ против изградње моста до рјешавања отворених питања везаних за идентификовање морске граничне линије између двије државе", о чему су, додаје се, тада обавијештени и највиши званичници Хрватске.

"Драган Човић, као тренутни предсједавајући Предсједништва БиХ, има уставну обавезу да заступа званичне ставове и интересе БиХ. Свако другачије поступање представља злоупотребу службеног положаја", наглашава се у саопштењу.

Такође се наводи да је недопустиво да предсједавајући Предсједништва БиХ, умјесто обавезујућег заступања интереса БиХ, заступа интересе друге државе и настоји оправдати поступке Хрватске који представљају удар на суверенитет БиХ и у супротности су са Конвенцијом УН-а о праву мора и дугорочним интересима БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је јуче у Загребу предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић да, што се тиче институција БиХ, нема никаквих формално-правних препрека за изградњу Пељешког моста, али да се не може утицати на индивидуалне ставове и реаговања појединих званичника у БиХ.

Током разговора са предсједником Хрватске о односима двије земље, политичким приликама у БиХ и њеном евроатлантском путу, Човић је рекао да одређене политичке снаге у БиХ користе питање изградње Пељешког моста у дневнополитичке сврхе и у контексту предизборне кампање за опште изборе 2018. године, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Извор: Срна